Dijital Diyaloglar

Universal Assembly Unit tarafından tasarlanan yerleştirme, dijital teknolojinin ışıklandırma kullanımları için sunduğu olanaklar üzerinden geleceğin yapılı çevrelerinin nasıl daha duyarlı hale gelebileceğini irdeliyor.

Londra Tasarım Bienali’nde sergilenen ve Universal Assembly Unit tarafından tasarlanan dijital yerleştirme, ışığın insan etkileşimine cevap verdiği interaktif bir nesne. Mimari aydınlatma firması iGuzzini’nin talebi üzerine tasarlanan Light Pollination, dijital teknolojilerin şehirlerdeki ışıklandırma kullanımlarını nasıl etkileyebileceği ve nasıl daha duyarlı (responsive) bir yapılı çevre tasarlanabileceği üzerine bir diyalog geliştirmeyi amaçlarken konseptini ise ışığın doğadaki hareketlerinden alıyor. Ziyaretçilerin birebir etkileşime girebildiği yerleştirme, üzerine herhangi bir ışık kaynağı tutulduğunda üzerine gizlenmiş alıcılar ile değişimi algılıyor. Fiber optik kablolarla bağlı 20.000 LED ışık noktası ise tepkiyi fiziksel bir ifadeye dönüştürüyor. Gösterilen tepki ise ışığın kuvvetine göre değişiyor. Işığın birçok noktada kontrol edilebilmesi gibi zorlu bir çözüm gerektiren projede, Universal Assembly Unit tarafından özel olarak bir program yazılmış.

fotoğraflar: universal assembly unit

Universal Assembly Unit’ten Samantha Lee, insanların tasarımı gördükleri zaman teknik detayları düşünmenin ötesine geçmelerini istediklerini belirtiyor. Sanki ateş böceklerini izlercesine, teknik detaylar tam olarak anlaşılmasa da tasarımdaki büyülü ve şaşırtıcı hissiyatın fark edildiği bir etkileşim oluşmasını amaçlıyorlar. Light Pollination bienal kapsamında 19-25 Eylül tarihleri arsında görülebilir.

Etiketler:

İlgili İçerikler: