Dijital Diyaloglar
Universal Assembly Unit tarafından tasarlanan yerleştirme, dijital teknolojinin ışıklandırma kullanımları için sunduğu olanaklar üzerinden geleceğin yapılı çevrelerinin nasıl daha duyarlı hale gelebileceğini irdeliyor.
Londra Tasarım Bienali’nde sergilenen ve Universal Assembly Unit tarafından tasarlanan dijital yerleştirme, ışığın insan etkileşimine cevap verdiği interaktif bir nesne. Mimari aydınlatma firması iGuzzini’nin talebi üzerine tasarlanan Light Pollination, dijital teknolojilerin şehirlerdeki ışıklandırma kullanımlarını nasıl etkileyebileceği ve nasıl daha duyarlı (responsive) bir yapılı çevre tasarlanabileceği üzerine bir diyalog geliştirmeyi amaçlarken konseptini ise ışığın doğadaki hareketlerinden alıyor. Ziyaretçilerin birebir etkileşime girebildiği yerleştirme, üzerine herhangi bir ışık kaynağı tutulduğunda üzerine gizlenmiş alıcılar ile değişimi algılıyor. Fiber optik kablolarla bağlı 20.000 LED ışık noktası ise tepkiyi fiziksel bir ifadeye dönüştürüyor. Gösterilen tepki ise ışığın kuvvetine göre değişiyor. Işığın birçok noktada kontrol edilebilmesi gibi zorlu bir çözüm gerektiren projede, Universal Assembly Unit tarafından özel olarak bir program yazılmış.
Universal Assembly Unit’ten Samantha Lee, insanların tasarımı gördükleri zaman teknik detayları düşünmenin ötesine geçmelerini istediklerini belirtiyor. Sanki ateş böceklerini izlercesine, teknik detaylar tam olarak anlaşılmasa da tasarımdaki büyülü ve şaşırtıcı hissiyatın fark edildiği bir etkileşim oluşmasını amaçlıyorlar. Light Pollination bienal kapsamında 19-25 Eylül tarihleri arsında görülebilir.
İlgili İçerikler:
-
“Farklılaşma ve Dünyaya İyi Gelme Düşüncesi Mimari Akımlara Yön Veriyor”
Boyner Cadde ile başlattığı yeni nesil mağazacılık anlayışını Boyner İstinyePark İstanbul mağazasıyla sürdüren Boyner, moda, sanat, teknoloji ve deneyimi bir araya getirdiği mağazalarını yaşam alanlarına dönüştürüyor.
-
Boyacı Dükkanı
-
Açık Yapıt: Paslı, Sallanan, Seslenen Zamanlar Arası Bir Figür
-
Londra Tasarım Bienali'nde "Açık Yapıt"
-
Dijitalleşen Tasarımda Seçenek Felci
Müşkülpesent adlı köşesinde Sabri Gökmen bu kez pratiği gittikçe dijital araçlarla belirlenen mimarın uğradığı seçenek felcini kaleme alıyor.
-
Covid-19 Karantinası : Mimarın Araçlarına Paralaks Bir Bakış Ortamı
Aslı Yalçın Covid-19 pandemisiyle birlikte mimarın teknolojiyle ilişkisinde virtüel flanör ve dronör rollerini sorgulayarak transhümanist olasılıkları ortaya seriyor.
-
Yeni bir Bienalin Eşiğinde: “Aura ve Sergilenebilirlik”*
Bienaller mevsimine girdiğimiz bu aylarda, sanat deneyimine ve bununla ilgili olarak bienallerin tarihine farklı bir açıdan bakmak mümkün mü? Damla Göre, bu soruyu, Walter Benjamin ve sanat eserinin giderek değişen alımlanışı aracılığıyla ele aldı.
-
Acaba Size “Antroposen” Yerine “Antreposen” Diyebilir Miyim?
Eğer mimari kararların da ekosisteminden söz ediyorsak, aradaki farkı ortaya koyan bir mimari eylemsellik, süreci bütünüyle bambaşka bir modele sıçratacak bir kurgulama potansiyeline sahip.