DOCOMOMO Türkiye 2018 Poster Sunuşları İçin Son Başvuru Tarihi Yaklaşıyor
DOCOMOMO Türkiye Çalışma Grubu’nun “Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları” konulu etkinlikler dizisinin on dördüncüsü 27-29 Nisan 2018 tarihlerinde Zonguldak’ta gerçekleştirilecek. Etkinliğin, 20. yüzyıl Türkiye mimarlığının bugüne kadar belgelenememiş olan örneklerine, özellikle de Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentler dışındaki üretime dikkat çekmesi ve oluşacak yeni bakış açılarıyla dönem mimarlığının yeniden yorumlanacağı bir tartışma ortamı yaratması amaçlanıyor.
Toplantıya katkıda bulunmak isteyenlerin; 1920′ler ile 1970′ler arasında üretilmiş olan modern mimarlık örneklerine ilişkin yapı/yerleşim tanıtım formlarını en geç 2 Nisan 2018, Pazartesi tarihinde iletmeleri bekleniyor. Başvurunun kabul edilmesinin ardından önerilen örnekleri görsel ve yazılı belgelerle tanıtan ve yorumlayan poster sunuşları ile özet kitabında yer alacak özet metinler hazırlanacak. Sunulacak yapıyı/yapı grubunu/yerleşimi tanıtan posterler etkinlik boyunca sergilenecek, ayrıca katılımcılar hazırladıkları yapıyı tanıtan kısa bir sözlü sunuş yapacaklar.
Katılım Koşulları
- Başvurular en geç 2 Nisan 2018, Pazartesi gece yarısına kadar yapılmalıdır.
- Başvuru dokümanları etkinlik e-posta adresine iletilecektir.
- Başvuru; sunulacak çalışma ile ilgili ulaşılabilen bilgiler ilgili web sitesinden ulaşılabilen "Yapı/Yerleşim Tanıtım Formu"nun doldurulması ile tamamlanacaktır. Forma bir adet görsel malzeme (uzun kenarı 15 cm olacak şekilde en az 300 dpi çözünürlükte taranmış tiff dosyası) eklenmelidir.
- Katılımcılar en fazla iki poster ile başvurabilecek.
- Konu önerilerinin seçiminde geçmiş dönemlerde sunulmuş yapı ve yerleşimlerin dikkate alınması ve aynı konuların tekrar ele alınmaması gerekiyor. Geçmiş yıllarda sunulmuş çalışmalara ilişkin listeye web sitesinden ulaşılabiliyor. Ayrıca bugüne kadar DOCOMOMO poster sunuşlarında yer almamış olmakla birlikte, çeşitli kaynaklarda yayınlanmış, tanınan yapı ve yapı gruplarına ilişkin olarak önerilecek sunuşların, konuya literatürde yer alan bilgiler dışında katkı sağlaması bekleniyor.
- Katılımcıların başvurularının kabul edildiği 9 Nisan 2018, Pazartesi tarihine kadar kendilerine iletilecek.
- Katılımcıların kabul edilen her konu için basılacak kitapçıkta yer alacak özetlerinin son halini 16 Nisan 2018, Pazartesi tarihine kadar [email protected] adreslerine e-posta ile iletmeleri gerekiyor.
- Katılımcıların kabul edilen her konu için etkinlik boyunca sergilenecek bir poster hazırlamaları ve posteri 24 Nisan 2018, Salı mesai bitimine kadar [email protected] adresine posta ile iletmeleri gerekiyor.
- Katılımcıların etkinlikte, önerdikleri yapı/yerleşimden birini tanıtan 5 dakikalık bir sözlü sunuş yapmaları bekleniyor.
- Sözlü sunuş yapan katılımcılara katılım sertifikası verilecek ve çalışmaları etkinlik programı ile özet kitapçığında yer alacak.
Çalışmalar ile ilgili bilgili form ve belgelere buradan ulaşabilirsiniz.

Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Stüdyo Eğitiminde Reddimiras Mümkün mü?
Stüdyodan Notlar'da bu ay Haluk Zelef modern mimarlık mirasının ve yerel uygulamalarını yerinde görüp deneyimlemenin tasarım stüdyosuna katabileceklerini kaleme aldı.
-
Mimarlıkta Biçim ve Biçimlenmenin İnsansonrasına Giriş 2/3
Mimarlığın insansonrası ile ilişkisini sorgulayan tefrikanın ikinci bölümünde Sönmez ve Balcı, insanın siborg varlığıyla çevresiyle etkileşiminde mimarlığın ve/veya mimarlık nesnesi binanın yerini sorguluyorlar.
-
Mimarlıkta Biçim ve Biçimlenmenin İnsansonrasına Giriş 3/3
Mimarlığın insansonrası ile ilişkisini sorgulayan tefrikanın üçüncü ve son bölümünde Sönmez ve Balcı, günümüzde olay ve seremonin mimari karşılığını beden üzerinden okuyorlar.
-
Mimarlıkta Biçim ve Biçimlenmenin İnsansonrasına Giriş 1/3
Nizam Onur Sönmez ile Furkan Balcı, insansonrasının mimarlık ve mimarlığın modernizm tarihi üzerinden bir okumasını yapıyorlar. Üç bölüm halinde yayınlayacağımız tefrikamızın ilki, hilomorfizm-morfogenez ikiliği üzerinden bir modernizm eleştirisi ile başlayarak insansonrasının mimarlıkta nasıl ele alınabileceğine dair bir girişle sonlanıyor.
-
Kaunas-Kačerginė’de Bir Yaz Okulu: Gelecek için Modernizm
Kaunas 2022 projesi kapsamındaki etkinliklerin bir parçası olan yaz okulunun katılımcıları Ateş, Baki ve Koçyiğit süreci ve etkinliğin düzenlendiği yer ile ilişkisini yazdı.
-
DOCOMOMO Türkiye Modern İç Mekan Komitesi Kuruldu
-
Hangzhou Modern Mimarlığını Haritalamak
-
Kültürel Mirasın Korunması ve Modern Mimarlık Problematiği
Mimarlığın ortadan yarılmış gibi bir vaziyette olması düşündürücü: Bir tarafta ihyacılar, “aslına uygun yapmacılar”, diğer tarafta modernciler, “yıldız mimarlar”.