Doğadaki Ev
İsveç’in kırsal bölgesi Uppgrenna’da spa ve konferans salonu olarak tasarlanan yapı, eski bir çiftlik evinin izleri üzerine yerleşiyor. Eğime oturan yapının çatı katıysa kış bahçesi olarak işliyor.
Tailor Made Arkitekter’in tasarladığı yapı, ilk olarak İsveçli mimar Bengt Warne’nin geliştirdiği “doğa evi” konseptinin yeni bir yorumunu yansıtıyor. Spa ve konferans salonu olarak tasarlanan yapı, geleneksel çiftlik evleriyle benzer bir tasarımı takip ediyor. Kırsal bir bölgede, yıkılan kırmızı renkli çiftlik evinin yerine inşa edilen strüktür, eskiye gönderme yaparak zemin katında yine kırmızı rengi kullanıyor. Kapı ve pencereler, zemin kat kaplaması olarak kullanılan kırmızı ahşap panellere uygun panjurlarla kapatılmış. Panjurlar cepheye hareketlilik katarken aynı zamanda yapıda ısı geçişini en aza indirerek enerji tasarrufu sağlıyor.
Eğime yerleşen yapının zemin katı kısmen toprağa gömülmüş; üst kottaysa camdan bir kış bahçesi yer alıyor. Cam strüktür çatı eğimiyle oluşturulmuş. Hiçbir ısıtma sisteminin yer almadığı teras, güneş ışınlarıyla pasif olarak ısınıyor. Sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde yapıda atık su dönüşüm sistemleri de yer alıyor. Temizlenen su, kış bahçesindeki bitkilerin sulamasında kullanılıyor.
İlgili İçerikler:
-
CLT Evi
-
Dünyanın En Yüksek Ahşap Binası Perth'te İnşa Edilecek
-
Arch for M.E.: Akdeniz Ekolojisinde Mimarlık ve Sürdürülebilirlik
-
Kamusallık ile Mekân Oluşturma Ustalığı
"Mimarlık sanat mı yoksa mühendislik midir?" sorusu sık sık tartışma yaratan bir konudur. En kestirmeden mimarlığın her iki alanda da etkili bir meslek olduğu çıkarımı tartışmayı dengeleyen bir sonuç olarak hâkim görüş kazanır. Ancak...
-
NEST
-
Toplu Konuta Sosyal Yaklaşım
-
Yeditepe Üniversitesi “Sürdürülebilir İç Mekân Çalışmaları” Programı’na Başvurular Başladı
-
Daha Sağlıklı ve Yeşil Bir Şehir için Gelecek Vizyonu
1 Kasım 2021 tarihinde Archi Design Timber Talks Serisi kapsamında Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde düzenlenen toplantının ardından; etkinliğin konuğu Kevin P. Flanagan; Demet Sürücü ve Melek Elif Somer’in ahşap yapıların, kentlerin geleceğindeki yeri hakkındaki sorularını yanıtladı.