Doğadaki Ev

İsveç’in kırsal bölgesi Uppgrenna’da spa ve konferans salonu olarak tasarlanan yapı, eski bir çiftlik evinin izleri üzerine yerleşiyor. Eğime oturan yapının çatı katıysa kış bahçesi olarak işliyor.

Tailor Made Arkitekter’in tasarladığı yapı, ilk olarak İsveçli mimar Bengt Warne’nin geliştirdiği “doğa evi” konseptinin yeni bir yorumunu yansıtıyor. Spa ve konferans salonu olarak tasarlanan yapı, geleneksel çiftlik evleriyle benzer bir tasarımı takip ediyor. Kırsal bir bölgede, yıkılan kırmızı renkli çiftlik evinin yerine inşa edilen strüktür, eskiye gönderme yaparak zemin katında yine kırmızı rengi kullanıyor. Kapı ve pencereler, zemin kat kaplaması olarak kullanılan kırmızı ahşap panellere uygun panjurlarla kapatılmış. Panjurlar cepheye hareketlilik katarken aynı zamanda yapıda ısı geçişini en aza indirerek enerji tasarrufu sağlıyor.

ulf celander, isveç, tailor made arkitekter, doğa evi, peyzaj
fotoğraflar: ulf celander
plan
kesit

Eğime yerleşen yapının zemin katı kısmen toprağa gömülmüş; üst kottaysa camdan bir kış bahçesi yer alıyor. Cam strüktür çatı eğimiyle oluşturulmuş. Hiçbir ısıtma sisteminin yer almadığı teras, güneş ışınlarıyla pasif olarak ısınıyor. Sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde yapıda atık su dönüşüm sistemleri de yer alıyor. Temizlenen su, kış bahçesindeki bitkilerin sulamasında kullanılıyor.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL

İlgili İçerikler: