Dünya'ya Bakmak
Yeni bir harita projeksiyon yöntemi olarak tasarlanan AuthaGraph, dünya haritasına alışılmadık bir açıdan bakmaya ve bugünün sorunlarını dünya lehine çözmeye davet ediyor.
Japonya'da düzenlenen Good Design Award kapsamında bu yıl büyük ödülü mimar ve sanatçı Hajime Narukawa tarafından tasarlanan özgün bir harita projeksiyon yöntemi kazandı. Bugün kullandığımız dünya haritası, genel olarak matematikçi ve kartograf Gerardus Mercator tarafından 1569 yılında geliştirilen haritaya dayanıyor. Bu yöntemdeki problem ise özellikle kutuplara yakın bölgelerdeki uzaklıkların, Antartika ve Grönland gibi yerlerin büyüklüklerinin doğru oranları yansıtmıyor oluşu. AuthaGraph adlı tasarım ise küresel yüzeyin üzerindekileri üçgensel yüzeylere aktararak kıtaların boyutlarının doğru oranlarda aktarıldığı bir harita meydana getiriyor. Hiçbir kıta ya da okyanusun atlanmadığı haritanın açık hali dikdörtgen bir çerçeve içine yerleşiyor. Narukawa, haritasının belki geçmişte bir şey ifade etmeyeceğini, ancak karşı karşıya olduğumuz küresel ısınma, eriyen buzullar ve karasuları sınırları gibi problemler karşısında, bugün Dünya’nın çıkarlarını düşünmek adına farklı bir bakış açısı sağlamanın yararlı olacağını savunuyor.
İlgili İçerikler:
-
Mimed Ödülleri Açıklandı
-
Taksim'de (Geçmişten Dersler Çıkarılarak) Yeni Yarışmalar Düzenlenebilir
Korhan Gümüş, imajların gösterenleri üzerinden bir okuma yaparak Taksim Meydanı için açılmış olan yarışmalardan öğrenilenlerle yeni yarışmaların açılabileceğini öne sürüyor.
-
Adalılarla Paylaşılan Kampüs
-
ÇEİS’in Yapı Tasarım Yarışması Başlıyor
-
Tasarım Yönetiminde Sekülerleşme Sorunsalı, Kamusal Alanlar ve İmamoğlu
Yaratıcı süreçler narin ve kırılgan uğraşlardır. Bu nedenle siyasal yapılarla, kurumsal bürokrasilerle doğaları gereği farklı türden yönetimsellik biçimleri gerektirirler.
-
Kalebodur ve PIN Architects'e eVolo'dan Ödül
-
Mahalleden Biri
-
Zaman Küpü