"Düşünme Ve Görselleştirme Aracı Olarak Türkiye’de Mimari Maket" Sergisi Studio-X’te

Küratörlüğünü Pelin Derviş’in yaptığı sergide, Türkiye’nin 20. yüzyıldaki mimarlık üretimini yansıtan, mimari üretim sürecinin vazgeçilmez bileşenlerinden olarak temsil etme biçimleri hakkında fikir veren maketlerden bir seçki yer alıyor. Maket yapımcıları Yusuf Z. Ergüleç, Selahattin Yazıcı, Mehmet Şener (Atölye 77), Varjan Yurtgülü (Min Tasarım) ve Murat Küçük’ün (Atölye K) arşivlerinin maket ve deneyim aktarımı olarak paylaşıma açıldığı sergi, 1931-1980 yılları arasında yayınlanan Arkitekt / Mimar dergileri üzerine yapılan çalışma ile mimari maketin süreli yayınlardaki yerini de sunuyor. Bunların yanı sıra Şevki Pekin gibi mimarların kendi temsil yöntemlerini de görme imkanı sunuyor.

AKM / Yusuf Ergüleç
Yusuf Ergüleç / AKM
Selahattin Yazıcı / İş Bankası Misafirhanesi
Selahattin Yazıcı / İş Bankası Misafirhanesi
Atatürk Kitaplığı
Atatürk Kitaplığı
Haileybury Astana
Haileybury Astana

Sergi, uzun soluklu olması hedeflenen bir araştırma projesinin ilk ürünü olarak görülüyor. Mimari üretimin adları pek bilinmeyen aktörleri olan maket yapımcılarını, onların mimarlarla ilişkileri ve üretimlerini kayda geçirmenin önemsendiği bu proje kapsamında oluşturulan veritabanının, farklı arşivlerle bağ kurması ve mimarlık tarihi araştırmalarına yeni bir bakış açısı sağlaması amaçlanıyor. Projenin bir diğer ayağı da arşivlerin sayısallaştırılıp kataloglanması. Salt Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’nin çalışma ekiplerine eğitim verdiği süreci Yusuf Z. Ergüleç’in arşivi için Studio-X İstanbul, Selahattin Yazıcı arşivi içinse ODTÜ Mimarlık Fakültesi yürütüyor. Çalışmaların tamamlanmasını takiben Salt, her iki arşivi de çevrimiçi erişime açacak.

Mobilyaları İstanbul Bilgi Üniversitesi desteğiyle Avşar Gürpınar ve Mete Godollar tarafından üretilen serginin araştırma ekibinde Ufuk Demirgüç, Pelin Derviş, İlayda Güler; Saliha Aslan, Elif Bilge ve ODTÜ Mimarlık Fakültesi desteğiyle T. Elvan Altan, Aydan Balamir, Güven Arif Sargın ve Pelin Yoncacı bulunuyor.

İstanbul Tasarım Bienali tarafından desteklenen ve 3. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında Studio-X ve Pelin Derviş liderliğinde geliştirilen “Türkiye Tasarım Kronolojisi | Deneme” çalışmasının devamı niteliğindeki sergi, 17 Kasım 2017-19 Ocak 2018 tarihleri arasında Studio-X’te görülebilir.

Etiketler: