Eğrisel Şeffaflık

SANAA, Okayama Üniversitesi için kendisini çevresinden koparmayan, geçirgen ve şeffaf bir kafe tasarladı. Junko Fukutake terası, organik formuyla araziye yayılıyor ve bir üst örtü görevi görüyor.

Mimarlık stüdyosu SANAA, Japonya’daki Okayama Üniversitesi’nin Tsushima Kampüsü’nde bir kafe tasarladı. Junko Fukutake Terası olarak adlandırılan kafenin olabildiğince geçirgen bir yapıya sahip olması amaçlanmış. Bir dizi hafif çelik kolon sistemiyle taşınan çelik çatı strüktürü, eğrisel mimari strüktürden dışarı taşarak bir üst örtüye dönüşmüş. Cam panellerle kaplı cephe, rüzgardan korunaklı şeffaf bir iç mekan yaratırken öğrenciler ve ziyaretçiler için bir dinlenme alanı sunuyor. Kafe planı, Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa’nın kampüs için tasarladıkları projenin üçüncü kısmını oluşturuyor.

kampüs, japonya, sanaa, okayama üniversitesi, kafe
fotoğraflar: okayama üniversitesi

Beton ve cam eğriselleriyle oluşturulan strüktür, kampüsün ana girişinin batı yakasında yer alıyor. Açıklık bir yeşil alanda konumlanan kafe, çatı örtüsüyle kıvrılarak araziye yayılıyor. Böylece strüktür, çeşitli incelme ve daralmalarla farklı oturma kurgularına izin verebiliyor. Öte yandan kafe, bu incelmeler sayesinde güneş ışığının da kontrollü bir şekilde zemine inmesine yardımcı oluyor, böylece gün boyunca terasta gölge yer bulmak olanaklı oluyor. Araziden ince bir beton döşemeyle ayrılan kafe, kapalı bir yapı yerine şeffaf ve geçirgen olmayı tercih etmiş. Junko Fukutake Terası, ziyaretçilerine bu yapısıyla davetkar bir tutum sergiliyor.

Etiketler: