En Sürdürülebilir Seyahat
Mimar ve sanatçı Tomás Saraceno’un “Aerocene” adlı projesi, Paris’te gerçekleşen Birleşmiş Milletler 21. İklim Değişikliği Konferansı (COP21) kapsamında sergilendi. “Dünyanın etrafında dünyayı değiştirmek için” sloganıyla hareket eden proje; hiçbir fosil yakıt, motor sistemi, güneş paneli, akü ya da helyum/hidrojen gibi gazlar kullanmadan hareket eden içi hava dolu heykellerden oluşuyor. Bu elemanlar, sadece güneş ısısı ve yeryüzünden gelen kızılötesi ışıma ile harekete geçiyor ve rüzgar ile taşınıyorlar. Dünya etrafında yapılacak en sürdürülebilir seyahati gerçekleştirme amacıyla üretilen bu sanatsal objeler, günümüzde yaşanan fosil ve hidrokarbon yakıtlara olan bağımlılığa, bunun yarattığı kirliliğe dair sorular soruyor. Aerocene, jeopolitik olarak bölünmüş dünyamızda birlikte hareket etmeye çağırıyor. Bilim, sanat ve eğitim arasındaki sınırları kaldırıp, üzerinde yaşadığımız gezegeni korumak için yeni yollar keşfederken onu her yönüyle tanımaya davet ediyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Stüdyoda Sürdürülebilirliğin Dayanılmaz Ağırlığı
Stüdyodan Notlar'da bu ay Ayşen Ciravoğlu, sürdürülebilirliği tasarım stüdyolarında ters köşeden ele almaya çalışırken karşılaşılan zorlukları kaleme aldı.
-
Kamusal Mekanı Canlandıran Enerji
-
17. Venedik Mimarlık Bienali'nde Türkiye Pavyonu’nda Yer Alacak Proje Belirlendi
-
Değişen Kurallar
-
Yaşamın ve Şehrin Kaynağı
-
Ev Arkadaşı Doğa
-
Yalan Dünyanın Çevreci Mekanları
Çevre hareketinin tarihi yanlış yaşamların doğru yaşanamayacağını düşünen cesur kadınlarla dolu.
-
Havalimanından Sonra
Eski havalimanı arazileri küresel ölçekte kentlere yönelik çevresel tehditlere karşı alınabilecek önlem ve geliştirilebilecek stratejiler kapsamında dönüşüyor.