Endüstriyel Bağlar

Bakü’de endüstriyel bir bölgede gerçekleştirilen restorasyon sürecinde, binalara yeni tanımlar ve işlevler kazandırılırken kültürel eylemlerin gerçekleşeceği mekanlar farklı binaları birbirine bağlıyor.

Projede, Bakü’nün güney tarafında bulunan bir koyda, petrol platformlarında çalışan teknelerin doğal bir liman olarak yanaştığı, eski tersanenin bulunduğu bölgede yer alan Power Station’ın restorasyonu ve bu bölgenin master planını ele aldık. 1900’lü yılların başında Siemens tarafından yapılan enerji santrali binası, işlevini yitirmekle beraber görkemli bir taş bina olarak bölgenin karakterini belirleyen bir etkiye sahip.

hasan çalışlar, kerem erginoğlu,Erginoğlu & Çalışlar,endüstriyel dönüşüm,xxi eylül 14,new power station,bakü,kültür merkezi, cemal emden
fotoğraflar: cemal emden
girişe genel bakış
ara mekan kurguları
ara mekan kurguları
cephe görünüşü
iki yapının birbiriyle ilişkisi
büyük iç hacim
çok amaçlı salon
giriş holü
bodrum kat planı
1. kat planı
kesitler
kesitler
vaziyet planı

Master planın şekillendirilmesinde verdiğimiz en önemli karar, mevcut “Power Station” binalarının istenilenin aksine, yıkılıp yeniden yapılması yerine restore edilmesi ve bölgeye yeni bir kimlik kazandırılması yönünde oldu. Bu doğrultuda binaları, Bakü’nün hızlı gelişimine paralel olarak doğan eğlence ve kültür mekanları ihtiyacına cevap verecek şekilde yeniden işlevlendirdik. Power Station binalarını farklı organizasyonlara imkan tanıyan, içerisinde caz kulübü, kongre, seminer ve fuarların gerçekleşeceği çok amaçlı salonların olduğu bir yapı grubu olarak tasarladık.

Power Station’ın tasarım çalışmalarında, binaların çevreyle kurduğu ilişkiyi önemseyerek gelecekte karşı kıyı ile ilişki kurabilecek ve bir köprü ile bağlantılandırılacak bir aks kurguladık. Bu aksın bir ucunu, içerisinde dünyanın en yüksek bayrak direğini bulunduran Bayrak Meydanı’na bağlanırken diğer ucunu ise küçük limanın karşısında oluşturulacak ve yeni işlevlere hizmet edecek olan gelişim bölgesine bağlanacak şekilde tasarladık.

Power Station’ın, endüstriyel bina denildiğinde kolektif hafızamızda beliren imgeden uzak olmayan, çağdaş bir karaktere sahip olmasını tasarımın ana kriterlerinden biri olarak belirledik. Yapıların yüksek tavanlı ve geniş iç hacimlere sahip özgün yapısı, binada yer alacak işlevlerin kütlenin içine yerleştirilmesinde üstünlük sağlayan bir tasarım verisi oldu. Mevcut iki kütle arasında bir köprü ile geçiş sağladık. Böylelikle bina içindeki farklı alanlara kolaylıkla ulaşımın sağlandığı özel bir kompleks oluşturduk. Yapı kompleksindeki restoran, caz kulübü ve konser salonları arasında geçişler yaratılarak mekanda dinamik bir sirkülasyon yarattık. Bakü’nün rüzgarlı ve yağmurlu iklimi nedeniyle, binaların önünde buluşma alanları yaratmak amacıyla geniş saçaklar düşündük. Mevcut endüstriyel karakter, çinko çatı ve ahşap yüzeyler ile oluşturan hafif degaje cephe sayesinde endüstriyel imajını korudu.

Bakü’nün güneye doğru uzanan sahildeki büyük yürüyüş yolunun en son noktası bu alana kadar geldiği için insan trafiğini binaya yönlendirebilmek ve koyun sonuna doğru döndürebilmek için peyzaj çalışmaları da gerçekleşti. Enerji santralinden sökülmüş olan bobin, türbin, elektrik direği gibi endüstriyel unsurlar temizleterek peyzaj elemanı olarak kullandık. Engelli erişimine de uygun olan bina 2014 yılında hizmete açıldı.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL