Eski Yakındoğu’da Kent, Bellek, Anıt
Koç Üniversitesi Yayınları’nın (KÜY) Arkeoloji kategorisinde yayımladığı Eski Yakındoğu’da Kent, Bellek, Anıt adlı kitap, Illinois Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi olan Ömür Harmanşah tarafından kaleme alındı. Eskiçağ metinlerini, arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarıyla çevre ve mekan analizlerini inceleyerek kent kurma pratiğinin kültürel tarihini anlatan kitap Fügen Yavuz tarafından Türkçe’ye çevrildi. Harmanşah’ın kent mekanlarının toplumsal bellek ve kimliği şekillendirdiğini, mekan kurma pratiğinin devlet gösterisi alanları olduğunu iddia ettiği kitapta kente dayatılan kısa vadeli, ütopik anıtsallıkla kentin uzun vadeli kültürel altyapısı arasındaki mekansallık irdeleniyor. Eskiçağ Yakındoğu’sundaki kent inşa pratiğini inceleyen kitap, çok yönlü tarihsel olgunun karşılaştırmalı perspektifle yapılan ayrıntılı analizini konu edinen ilk kitap olma özelliği taşıyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Antroposen Çağında İnsan ve Kent: Yeni bir Hikaye Peşinde
Kentin Muhalif Yüzü köşesinde Evren Aysev, yeryüzü ile kurduğumuz ilişkiyi yeniden düşünmek için biyoçeşitlilikten büyümemeye dek kentlerin sunduğu potansiyelleri kaleme aldı.
-
Balyanlar Kitabı Çıktı
-
Oyuna Eşlik
-
COVID-19, Politikleşen Kent ve Müşterekler
Kentin Muhalif Yüzü'nde bu ay Fırat Genç, COVID-19 salgını dahil içinde bulunduğumuz çoklu kriz ortamında şehirleri müşterek olarak görmenin potansiyellerini öne sürüyor.
-
Ortaklaşa: Kenti Müşterekleştirmek Çıktı!
-
Mimarlar Odası Tarihinden Portreler: Nur Akın Yayımlandı
-
Atilla Yücel'in "Duran Her Şey Hareket Ediyor" Adlı Kitabı Çıktı
-
Şehir Hepimizin 138. Bölüm: İnternetten Kamusal Veriye Ulaşma Rehberi