Eski Yakındoğu’da Kent, Bellek, Anıt
Koç Üniversitesi Yayınları’nın (KÜY) Arkeoloji kategorisinde yayımladığı Eski Yakındoğu’da Kent, Bellek, Anıt adlı kitap, Illinois Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi olan Ömür Harmanşah tarafından kaleme alındı. Eskiçağ metinlerini, arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarıyla çevre ve mekan analizlerini inceleyerek kent kurma pratiğinin kültürel tarihini anlatan kitap Fügen Yavuz tarafından Türkçe’ye çevrildi. Harmanşah’ın kent mekanlarının toplumsal bellek ve kimliği şekillendirdiğini, mekan kurma pratiğinin devlet gösterisi alanları olduğunu iddia ettiği kitapta kente dayatılan kısa vadeli, ütopik anıtsallıkla kentin uzun vadeli kültürel altyapısı arasındaki mekansallık irdeleniyor. Eskiçağ Yakındoğu’sundaki kent inşa pratiğini inceleyen kitap, çok yönlü tarihsel olgunun karşılaştırmalı perspektifle yapılan ayrıntılı analizini konu edinen ilk kitap olma özelliği taşıyor.
İlgili İçerikler:
-
Yapay Zekâ Destekli Kent Tahayyülleri
Mimarlığın ve yapılı çevrenin geleceğini yapay zekânın gözüyle hayal edersek nasıl olur? Geçtiğimiz yıl Archinect, Generative Futures: An AI + Architecture Storytelling Challenge yarışması adı altında, işte bu sorunun cevabını aramak üzere bir çağrı yayınladı.
-
“Ankara'da İz Bırakan Mimarlar: Kadri Erkman” Kitabı Yayınlandı
-
Yansıma
Boğaz'ın iki yakası arasında süzülen İstanbul'un Şehir Hatları Vapuru yansımalar ve çakışmalarla dolu büyüleyici imgeler sunuyor. Vapurun içindeki silüetler ve Boğaz'ın görkemli manzarası birbirine karışıyor.
-
Dünyanın Kronoplanı
2021 Temmuzunun başlarıydı; BTF’nin (ESOGÜ Mimarlık Bölümü'nün yıllardır süregelen mümbit öğrenci etkinliği Bademlik Tasarım Festivali’nin) davetine nihayet icabet ederek atölye açmayı kabul etmiştim.
-
"Kentlerde İyilik Halini Sağlamak İçin Rehber İlkeler" Raporu Tanıtım Etkinliği Gerçekleştirildi
-
MAD'den “Kentlerde İyilik Hâlini Sağlamak İçin Rehber İlkeler’’ Raporu
-
Günümüz Kenti İçin Bir Manifesto Denemesi: Köpük Kent
Kentin bütünü ve onu oluşturan yapılı çevreye dair konular, kullanıcısıyla birlikte bir anlam kazanır, zamanla değişir, dönüşür ve birbirlerini tekrar tekrar üretirler. Bu anlamda yapılı çevre her zaman sosyo mekansal çerçeveden bakılması olanaklı ve zorunlu bir mecradır.
-
Anadolu’nun İmarında Yarışmalar: 1930 - 1990 Kitabı Yayınlandı