Felaketlerin Ardından
Kentlerin doğa ya da insan eliyle yok edilmesi, kaybedilenleri yerine koyma fikrini ve hatta eskiden var olanları geliştirme dürtüsüyle yeniden üretimi gündeme getiriyor. Bundan yarar sağlamak alışılan bir tavır olsa da bu kayıp aynı zamanda kentsel peyzajların radikal bir biçimde yeniden düşünülmesi ve toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için eşsiz olanaklar barındırıyor. RIBA'nın Londra'daki sergisi "Creation from Catastrophe", mimarlığın felaketlerin ardından topluma ne katkısı olduğunu ve neredeyse sihirli yollarla kenti ve toplumu nasıl yeniden hayal edebildiğini gösteren örnekler de içeriyor.
İnsan, mimari ve doğa arasındaki ilişkilere odaklanırken 21. yüzyılda inşa etme ve yaşama pratiklerimizdeki paradigma kaymasını da sorgulayan sergi bu kurgusuyla, mimarlık ortamının tartışma zemininin değiştiğinin, üretim ve mimarlık ilişkilerinin yeniden düşünülmeye başladığının da işaretlerini taşıyor.
Sir Christopher Wren tarafından, büyük yangının ardından geliştirilmiş beş alternatif Londra planıyla başlayan sergi; 18. yüzyıl Lizbon'u, 19. yüzyıl Şikago'su, 20. yüzyıl Üsküp'ü ile başlattığı yolculuğu günümüze taşıyarak Nepal, Nijerya, Japonya, Şili, Pakistan ve Amerika'da sonlandırıyor.
Yasmeen Lari, ELEMENTAL, OMA, Shigeru Ban, NLÉ, Toyo Ito, Metabolism (Kenzo Tange ve Kurokawa Kisho) ve Christopher Wren'in işlerinin bulunduğu sergi, 24 Nisan'a kadar RIBA'nın Londra'daki Architectural Gallery'sinde ziyarete açık olacak.
Serginin açılış cümlesiyse Toyo Ito'dan geliyor, belki de doğal ya da üretilmiş bir felaketle her şeyi kaybetmeden üzerine düşünmekte fayda vardır:
"Her şeyin kaybedildiği bir felaket bölgesi, mimarlığın gerçekte ne olduğunu taze bir bakış açısıyla ve her yönüyle düşünebilmek için mükemmel fırsatlar sunar."
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi VEKAM desteğiyle gerçekleşen “Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933” araştırma sergisinin küratörleri ve aynı adlı kitabın editörleri Ali Cengizkan ve N. Müge Cengizkan’ın üç gün boyunca konuşarak ve yazarak gerçekleştirdikleri söyleşi, erken Cumhuriyet dönemi Ankarası üzerine özgün bulgular ve yeni tartışma alanları sunan çalışmayı aydınlatmayı hedeflemekte.
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
-
Mekanın Farklı Açıları
-
Galerideki Fil
Melis Uğurlu, müze ve galerilerin dönüştüğü beyaz küpün neden olduğu yorgunluğu, kapsayıcı ve katılımcı bir yaklaşımla geride bıraktıran Elephant West deneyimini yazdı.
-
Yaşayan Geçmiş
-
Birimlerden Mekana
-
Kent Hafızası Bağlamında Vıkvıklanmalar Sergisi Üzerine
Kamusal alanlardaki dönüşümlerin failleri karşımıza genellikle siyasal şebekelerle olan bağları, sermaye ve güç ilişkileriyle çıkarlar. Yaptıklarını tartışmaya açmaya çabalamazlar.
-
Yeni Başlayanlar İçin Sosyal Tasarım
Bu, tabiri caizse yeni başlayanlar için sosyal tasarım sergisi. Müzenin üretmeye çalıştığı tartışma ise bunun ötesinde, ileri düzeyde.