Fidanlık: Temeşvar için 1.306 Bitki
2023 Avrupa Kültür Başkenti seçilen Temeşvar için MAIO Architects, Studio Nomadic ve Studio Peisaj iş birliğiyle tasarlanan "Fidanlık: Timişoara için 1.306 Bitki (Nursery: 1,306 Plants for Timişoara)" pavilyonu, kamusal alanın kullanımını ve yeşille ilişkisini yeniden tanımlamaya ve yoğunlaştırmaya yönelik bir öneri sunuyor.
Bir ağaç fidanlığına ve kamusal faaliyetler için açık alanlara ev sahipliği yapan geçici yapı, kamusal alanın nasıl kullanılabileceği, tasarlanabileceği ve algılanabileceğine dair açık bir deneyim alanı olmayı amaçlıyor.
Pavilyon, bir yıllık kullanım süresini tamamladıktan sonra, kent sakinlerinin yeni yeşil alan taleplerine göre şehrin çevresine dikilecek yeni ağaçları ve bitkileri yetiştiriyor.
Bir kentsel dönüşüm sürecinden geçen Temeşvar'ın merkezdeki sembolik Zafer Meydanı'nında yer alan proje, drenajından ekosistemlerin bir arada yaşamasına nasıl izin verdiğine kadar daha dostane ve daha sürdürülebilir bir kamusal alan anlayışı öneriyor.
Kule yapı, meydanın alışılagelmiş algısına yeni bir boyut katarken, aynı zamanda kentsel ve siyasi bir tartışmayı canlandırıyor: Bölgenin gelecekteki kentsel dönüşümlerini göz önünde bulunduran proje, kentin kullanımları ile çeşitli topluluklar ve kurumlarla etkileşimi hakkında yeni perspektifler ve tartışmalar açmayı hedefliyor.
Pavilyon temel olarak etkinlikler için bir mekan, bahçecilik atölyeleri, mikro sergiler, rehberli turlar gibi küçük ölçekli etkinlikler için alternatif bir açık hava kültürel altyapısı ve aynı zamanda ses ve hareket performansları için bir sahne olarak çalışıyor. Ayrıca Temeşvar'ın hem inşa edilmiş hem de botanik mirası hakkında bilgi verirken, şehir üzerinde eşsiz bir manzara sunuyor.
Doğanın ve yeni şehircilik biçimlerinin kentlerin geleceğinde oynayacağı rolün farkında olan peyzaj ofisi Studio Peisaj, öneriye yerel türlerden bölgedeki kültürel bahçecilik geleneğine kadar uzanan derin bir bağlamsal bilgi ekledi. Fidanlık, Timisoara'daki topluluk bahçelerinde veya şehirdeki bahçecilik araştırma ve yüksek öğrenim kurumlarında üretilen çok yıllık ağaç, çalı ve çiçekli bitki türlerinden yıllık türlere (üretken ve süs) kadar farklı yeşillik katmanlarını entegre ediyor.