Geçirgen Kamusal Boşluklar

2008 yılında kurulan OrkidStudio, özellikle çocuklar yararına çalışan, yenilikçi bir tasarım ve uygulama firması. Geçen altı yılla birlikte kuruluş, yoksulluğu gidermek ve mimarlığın potansiyel güçlerini araştırmak için dünya genelinde pek çok uygulama gerçekleştirdi.

Yetim çocuklar için gerçekleştirdikleri bu son projede, Orkidstudio, gönüllü katılımcıların oluşturduğu bir grupla birlikte Kenya’nın Nakuru şehrinin kıyı bölgesinde çalıştı. “Nakuru” olarak adlandırılan proje, bölgenin yetim ve engelli çocuklarına ev sahipliği yapıyor. Dört çocuğun barındığı odalar, her mekanda doğal gün ışığını içeri alan büyük mekanlardan oluşuyor. Konsept, bireysel ve ortak kullanılabilen kamusal alanlarda çeşitli boşluklar sunuyor. Çalışma, okuma ya da sadece dinlenme alanları sunan kamusal boşluklar çocuklara sessiz çalışma alanları da yaratıyor.

sürdürülebilirlik,orkidstudio,nakuru
gece görünüşü
cepheye bakış
yapının genel görünüşü
renkli koridodan bir kare
koridorlara bakış
açılır kapanır cepheden bir kesit
cepheye bakış
ortak kullanım alanlarından bir kare
pencere sistemlerinden detay görünüşü
fotoğraflar: odysseas mourtzouchos
zemin kat planı

St. Jerome Merkezi olarak da bilinen yapı, yörenin toprağının çuvallara doldurulmasıyla inşa edildi. Yöresel malzemeler yine strüktürü sağlamlaştırmak için kullanılırken yağmur suyunu depolamak için kanallar kullanıldı. İç mekandaki sıcaklığı dengelemek için adeta birer büyük tuğla haline getirilen içi %20 oranında kil içeren toprak, yine yerel malzemeler ile örülmüş çuvalların içine doldurularak ana strüktürün oluşması sağlıyor. Yapının ana kolonları ise atık kerestelerin bölgeden toplanması ve istenilen ölçülerde bir araya getirilip kesilmesiyle oluşturulmuş. Yağmur suyunu toplama sistemi ise toplanan suyu filtreleyerek binaya temiz su sağlıyor.

Binanın daha sıcak bir atmosfere sahip olması için koridorlarda yeşil ve mor gibi çeşitli renkler kullanılmış. Duvarlarda bölme oluşturan ahşap panjurlar, istenildiği zaman açılarak içeriye daha fazla temiz havanın girmesini ve yapının daha ulaşılabilir hale gelmesini sağlıyor.

Mimarlık öğrencilerinden oluşan küçük bir grubun da katılımıyla yalnızca sekiz haftada yapımı tamamlanan yetimhane, yaklaşık yetmiş kişinin yardımıyla tamamlandı. Yapıma yardımcı olan gruplar arasında yerel halktan bir kadın, projenin en başından itibaren Orkidstudio ile iletişim halinde olan kişiler ve bölgenin eksiklerini imece usulü gidermek isteyen bir grup yer alıyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: