Geleceği “Çöp”lerle Hayal Etmek
Kent ölçeğinde sürdürülebilir stratejilerin daha çok benimsendiği bir gelecek tahayyül eden Basurama Kolektifi, geri dönüştürdüğü malzemeler ile Taipei’de iki çocuk parkı tasarladı.
Bugünün tüketim toplumunun doğurduğu sonuçlar ve yeniden kullanımın kazandırdıkları hakkında bir farkındalık yaratmayı amaçlayan ekip, “çöp” kelimesinin sadece bir etiket olduğunu ve normal kabul edilen normların dışında düşünüldüğünde her malzemenin bir potansiyel taşıdığını belirtiyor.
.
Taipei Dünya Tasarım Başkenti 2016 kapsamında yaratılan “Re-create Taipei” projesi ile “Kids Ambition Park” ve “Swings Park” olmak üzere iki geçici park tasarlandı. Büyük su tankları kullanılarak oluşturulan Kids Ambition Park ile çocukların oyun oynayarak öğrenmesi amaçlanmış. Bir anaokulu yakınında bulunan boş araziye kurulan park, çocukların tırmanacakları, kayacakları yüzeyler, tüneller ve top havuzundan oluşturulmuş. Swings Park ileise bir anayol bağlantısının altında kalmış atıl bir alan değerlendirilmiş. Parkı oluşturan ana strüktür ıskartaya çıkarılmış aydınlatma direklerinden üretilmiş. Yolun gürültüsü ise negatif değil, komşuların şikayeti olmadan çocukların istedikleri kadar gürültü yapabilmelerini sağlayan pozitif bir etmen olarak kabul edilmiş.
Atık malzemelerden üretilen bu parklarla, çöpü akla getirmeyecek oyun alanları oluşturularak hem çocuklarda hem de şehir ölçeğinde bir farkındalık yaratmak amaçlanmış. Bölgede mevcut olan atıkları ve yapı malzemelerini kullanmak, bunların bir araya geliş senaryoları üzerine yaratıcı çözümler tasarlamaya olanak tanımış.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Pandemide, Pandemiye Rağmen Bir Arada Olmak: Mekanda Ama Nasıl?
Kentin Muhalif Yüzü'nde bu ay Elif Sidar Ökdemir, pandemi ile birlikte gelen yeni mekansal koşulları kamusallık, politik eylem, dayanışma ağları ve dijital alan gibi çeşitli perspektiflerden okuyor.
-
Stüdyoda Sürdürülebilirliğin Dayanılmaz Ağırlığı
Stüdyodan Notlar'da bu ay Ayşen Ciravoğlu, sürdürülebilirliği tasarım stüdyolarında ters köşeden ele almaya çalışırken karşılaşılan zorlukları kaleme aldı.
-
Paslı Gelecek
-
Kara Köprüsü
-
Kamusal Mekanı Canlandıran Enerji
-
Radikal Miraslar
İstanbul Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü, Londra Royal College of Art İç Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Graeme Brooker’u atölye yürütmesi ve de bir konuşma yapması için İstanbul’a davet etti. Radikal Miraslar temasıyla gerçekleştirilen atölye Eminönü’ndeki hanlardan birine odaklanırken Salt Galata’daki konuşma, iç mimarlığın geleceğine dair daha geniş bir perspektif sundu. Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Can Altay, Brooker ile iç mimarlığın bir mekansal disiplin olarak mekanla nasıl ilişkilendiğine ve yapılı çevrenin geleceğine dair bir söyleşi gerçekleştirdi.
-
Gölge Deneyimi
-
Peyzajı Saran Sınırlar