Güncel Kadrajlar

Keivani Architects'in projesi, İran mimari geleneğine ait pencerelerin güncel bir yorumla üretildiği cephesiyle öne çıkıyor. Orsi Khaneh, giyotin pencere ve çerçeveleme fikrinin mekana dahil edilmesiyle güncel İran mimarisinin nüvelerini taşıyor.

Yapının tasarımı, İran mimari geleneğinden, onun cephe yapma biçimlerinden, ışık ve iklimle baş etmek için geliştirilmiş yöntemlerinden ilham alıyor. Bu yüzden geleneksel İran evi ve giyotin pencere, projenin ortaya çıkması için teşvik eden etmenler oldu. Yapı ismini de bu pencereden alıyor: İklim ve doğal ışık kontrolünde teknik verimliliği yüksek, ahşap kafes ve vitraydan yapılan özel pencereden ya da yerel adıyla “orsi”den. Biz de kullanıcıların hem zihinsel hem de fiziksel gerekliliklerine cevap veren ve İran’a ait, yerin ruhuyla bütünleşmiş bir mekan yaratmak için orta sınıf aileler için tasarlanmış bir apartmanda, orsi penceresinin güncel yorumunu yapmaya çalıştık. İran mimarisinin temel mekansal unsurları olan su, bitki ve ışığı; cephe, iç mekan, çatı, rampa ve ana girişte özellikle vurgulayarak...

fotoğraflar: parham taghiof, nima keivani, hannaneh fadayi
gün ışığının iç mekanlarda yarattığı etkiler
gün ışığının iç mekanlarda yarattığı etkiler
zemin kat planı
1. kat planı
2. kat planı
3. kat planı
4. kat planı
5. kat planı
çatı bahçesi planı
kesit

Düşeyde hareket ederek açılıp kapanan orsi, dekoratif nitelikli olmasının yanı sıra iklim ve doğal ışık kontrolü açısından oldukça işlevsel. Gün ışığının ve sıcaklığın yoğunluğunu azaltmak için bir ağ örgüsü içine yerleşen vitrayıyla cepheyi oluştururken mahremiyet sağlıyor ve böcekleri de uzak tutuyor. Duvara eklenerek çift katman oluşturan Thermowood (ısıl işlem görmüş ahşap) ve cam; ışık ve gölge kontrolü yapılmasına olanak veriyor. Neredeyse görünmez olan güneş kırıcılar, uzaktan kumanda ve hidrolik krikoları sayesinde kolaylıkla yukarı doğru hareket ederek cephede ışık kontrolü sağlamak üzere yer alıyor.

Görüntüyü çerçeveleme (kadraj) ve şeffaflık ilkesi gibi tasarım unsurları, mimarlık ürününde fiziksel boyutların ötesine geçmeye, zaman boyutunu mekana dahil etmeye aracılık eder. Kuzey manzarasına yönlenmiş balkonları çerçeveleme fikri yine İranlı bir mekandan esinlendi: Kaşan'daki Boroujerdi Evi'nden. Buradaki fikri güncel bir yorumla gerçekleştirmeye, her balkon için özgün hacim ve biçim tanımlamaya çalıştık. Travertenden oluşan kutu çerçeveler ve güneş kırıcılar yapının içine giren güneş ışığının dağılımına etki ederken balkonların yerleşim kurgusu, devingen bir cephe yaratıyor. Her birinin farklı açıda manzarası ve mekansal deneyimi, bahsedilen zaman boyutunun yapıya katılabildiğinin göstergesi.

Geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılan binanın cephesinde yer alan yeşil bantlarda damla sulama teknolojisi yer alıyor, çiçek saksıları raylar üzerinde hareket ediyor. Çatı bahçesi de teknolojik gerekliliklere uygun biçimde, yeşil mekanlar oluşturacak şekilde tasarlandı.

Etiketler: