Hayallerden Gerçeklere Eğitim
Vitra ve Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen Vitra Çağdaş Mimarlık Dizisi’nin 3. sergisi, “Vitra Çağdaş Mimarlık Dizisi Sunar: Hayallerden Gerçekler - Eğitim Üzerine Projeksiyonlar” İstanbul Modern’de izleyiciyle buluştu. Küratörlüğünü Şebnem Yalınay Çinici’nin üstlendiği, 1 Haziran’a kadar açık kalacak sergi izleyiciyi, eğitimle ilgili “gerçekler” hakkında düşünmeye ve “geleceğe” yönelik hayaller kurmaya davet ederken eğitim üzerine düşünmenin, sorular sormanın ve geleceğe yönelik projeksiyon yapmanın, eğitimin yapısal bir parçası olduğunu vurguluyor.
Eğitimi, okullardaki öğrencilerin ve atölyelerde zanaat öğrenen çırakların gözünden aktaran interaktif sergi, öncelikle her bireyin ne kadar değerli olduğuna dikkat çekiyor. Eğitimin temel amacının ise kişilerin yaşamını ve etrafındakileri değiştirme gücünü göstermesini sağlamak olduğunu söylüyor. Eğitim-mekan ilişkisinin bu noktada büyük bir sorumluluk üstlendiğini, eğitim mekanının, eğitim anlayışıyla beraber düşünülerek tasarlanması gerektiğini ortaya koyuyor.
Serginin mekansal kurgusu, etkileşimli bir koridor fikriyle sunuluyor. Gerçeklik ve hayaller temasıyla ikiye ayrılan koridor, eserleri “kişiler”, “okul/eğitim mekanları” ve “okul sonrası hayat/kişinin kendi kendini eğitmesi” olmak üzere 3 ana başlıkta örgütlüyor. İzleyiciyle yakın ilişki kuran sergi, köpükten bloklarla yapılan “geçici kütüphane” çalışmasıyla sona eriyor.
İlgili İçerikler:
-
Makine Hatıraları: Uzay
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi VEKAM desteğiyle gerçekleşen “Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933” araştırma sergisinin küratörleri ve aynı adlı kitabın editörleri Ali Cengizkan ve N. Müge Cengizkan’ın üç gün boyunca konuşarak ve yazarak gerçekleştirdikleri söyleşi, erken Cumhuriyet dönemi Ankarası üzerine özgün bulgular ve yeni tartışma alanları sunan çalışmayı aydınlatmayı hedeflemekte.
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
-
Mekanın Farklı Açıları
-
Galerideki Fil
Melis Uğurlu, müze ve galerilerin dönüştüğü beyaz küpün neden olduğu yorgunluğu, kapsayıcı ve katılımcı bir yaklaşımla geride bıraktıran Elephant West deneyimini yazdı.
-
Yaşayan Geçmiş
-
Birimlerden Mekana
-
Kent Hafızası Bağlamında Vıkvıklanmalar Sergisi Üzerine
Kamusal alanlardaki dönüşümlerin failleri karşımıza genellikle siyasal şebekelerle olan bağları, sermaye ve güç ilişkileriyle çıkarlar. Yaptıklarını tartışmaya açmaya çabalamazlar.