İki Şehirli Mizansen
Şanghay’daki yıkılmış yapılardan toplanan malzemelerin geri dönüştürüldüğü proje, tropik şehirlerin biraz dağınık, çokça renkli ve samimi atmosferini yansıtacak bir mizansen oluşturmak üzere şekilleniyor.
Q&A mimarlık ofisi tarafından tasarlanan Bar Barraco, dünyanın farklı uçlarında yer alan iki şehri, birinden atmosferini diğerinden ise malzemesini alarak, bir araya getiriyor. Brezilya barı olarak tasarlanan mekan, tropik bir şehrin renkli ve dağınık ruhunu gerçekleştiği Şanghay’a taşırken, şehirdeki yıkık binalardan toplanmış kapı ve pencereleri kullanıyor.
Brüt beton, ahşap, yerdeki beyaz çakıl taşları ve duvarların durgun tonları bitkiler, aydınlatmalar ve salıncaklarla kurgulanan kontrollü kaosa arka plan oluşturuyor. Tavan için düzensiz eğimli bir ızgara strüktür tasarlayan ekip, şehirdeki yıkıntılardan dikkatlice topladıkları kapı ve pencereleri daha önceden değil, o an ve yerinde karar vererek tek tek yerleştirmişler. Tavanın sokak tarafındaki son bölümü ise kapanış saati geldiğinde bir kepenk gibi kapanıyor ve girişteki renkli mekan tabelası için arka plan oluşturuyor.
Malzemelerin ve dokuların sahip olduğu iki farklı karakter, mekanın da farklı kullanımlarını yansıtıyor: İç taraftaki bar hafif aydınlatmasıyla bir öğleden sonra kahvesi için daha sakin bir atmosfer sunarken, dış taraftaki bar şehrin hareketli gece hayatına dahil oluyor. Oturma alanları da yine bu fikir üzerinden şekilleniyor. Sokak tarafında, barı çevreleyen salıncakların dışında yalnızca hareket ettirilebilir tabureler ve şezlonglar; içeride ise daha rahat sandalyeler ile bar tabureleri bulunuyor. Burada tavana asılarak sabitlenen masa ise istenildiğinde yukarı çekilerek daha büyük organizasyonlarda daha geniş bir kullanım alanı kazanılmasını sağlıyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Tofu ve Yılanbalıkları
-
Paslı Gelecek
-
Kıvrımlar İçinde Keşif
-
Bir Kamusal Alan Olarak Çatı
-
Radikal Miraslar
İstanbul Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü, Londra Royal College of Art İç Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Graeme Brooker’u atölye yürütmesi ve de bir konuşma yapması için İstanbul’a davet etti. Radikal Miraslar temasıyla gerçekleştirilen atölye Eminönü’ndeki hanlardan birine odaklanırken Salt Galata’daki konuşma, iç mimarlığın geleceğine dair daha geniş bir perspektif sundu. Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Can Altay, Brooker ile iç mimarlığın bir mekansal disiplin olarak mekanla nasıl ilişkilendiğine ve yapılı çevrenin geleceğine dair bir söyleşi gerçekleştirdi.
-
Yüzen Geçit
-
Sayfalar Arasında
-
Geleneği Canlandırmak