İletişimi Yeniden Kurgulayan

Çonburi’de yer alan oyun parkı, ebeveynlerin ve çocukların oyun alanlarındaki iletişimlerini ele alarak “oyun” kavramını yeniden tanımlıyor. Beton bir labirent kulesi olarak tasarlanan oyun parkı, aynı zamanda çevrenin izlenebildiği bir gözlem kulesine dönüşüyor.

Proje, Tayland’daki en büyük inşaat malzeme üreticilerinden biri olan Siam Cement Group'un (SCG) 100. yıl kutlamaları dahilinde inşa edildi. Supermachine Studio ile birlikte üç yerel mimar, toplum yararına kamusal alan tasarlamaları için davet edildi. Üç projenin de sponsorluğunu SCG üstlendi. Bangkok’un doğusundaki park, merkeze 100 km uzaklıkta yer alan sahil kenarındaki kamusal alanda konumlanıyor. DBALP’ın tasarladığı kütüphane, DEPT’in tasarladığı çok amaçlı pavyon ve Supermachine Studio’nun tasarladığı oyun parkı olmak üzere üç proje de aynı bölgede yer alıyor.

fotoğraflar: wison tungthunya
dolaşım kurgusu
yeşil alan kullanımı
merdiven sistemi
park ve yakın çevresinin kullanımı
labirent ve zemin ilişkisi
labirent içindeki farklı dolaşım rotaları
labirent içindeki farklı rotalara bakış
diyagram
maket
görünüş

Tasarım süreci, çocukların etkin olarak kullandığı ve ebeveynlerinse alanda pasif kaldığı geleneksel oyun parklarını sorguluyor. Aileler ve çocuklar aynı alanı kullanmalarına rağmen iletişimleri zayıf. Oyun parklarını, bireylerin birlikte zaman geçirdikleri ve aile içindeki ilişkilerin sağlamlaşabileceği yeni bir buluşma alanı olarak tasarlayıp yeniden tanımlayabilir miyiz?

Bizim amacımız, yetişkinlerin ve çocukların tırmanma gibi pek çok fiziksel etkinliği gerçekleştirmelerine imkan tanıyan beton bir labirent inşa etmekti. Strüktür, ailelerin ilişkilerini yeniden tanımlayabileceği, birbirinden farklı 10 rota çeşitlemesi sunuyor. Saklambaç oynamak ve birini, bir şeyi bulmaya çalışmak, bize göre ebeveynlerin çocuklarıyla daha çok vakit geçireceği bir oyun. Kulenin ismiyse strüktür üzerinde dolanan bir kişinin harcadığı enerji miktarıyla ortaya çıktı. Çünkü normal bir hızla kulenin en altından en üst tepesine çıkan bir kişi 10 kalori harcıyor.

Kule, sahil şeridindeki ağaç sırasının yanında konumlanıyor. Kulenin içindeki döner merdivenler, parktaki spor faaliyetlerini, etkinlikleri ve deniz manzarasını izlemeye imkan tanıyan bir gözlem kulesi gibi işliyor. Bunun yanı sıra var olan bitki dokusu ve yeni vejetasyon kulenin üzerine tırmanabiliyor. Zaman içerisinde strüktür, ağaçların yaprakları arasında kamufle olacak ve kullanıcıların yukarı - aşağı yolculuk ederek “yeşil”le kurdukları iletişimlerini araştırmalarını sağlayacak.

Etiketler:

İlgili İçerikler: