İmbata Göre Biçimlenen

Varyant Karşıyaka ve Varyant Plus konut projelerinde enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konuları çalışılırken büyük bina bloklarının tekil yapısı arazideki kademelendirme ve cephede doluluk - boşluk oranları ile aşılmış.

VARYANT KARŞIYAKA
Yerleşmenin arsası ortalama deniz seviyesinden 85 m kotlarında ve önünde başka yapılaşma olmadığı için zeminden itibaren kapsamlı bir panoramik deniz ve kent manzarasına sahip. Birimlerin tümünün bu manzaradan faydalanmasını istedik. Bina blokları bir duvar oluşturmayacak şekilde, imbat rüzgarlarına geçit bırakan havadar aralıklar oluşturuyor. Bu durum, hem arka yerleşmelerin hava dolaşımına imkan veriyor hem de komşu binalara bakış aralıkları sağlıyor. Blokları arsanın doğudan batıya doğru düşen kotlarına uyarak kademeli olarak yerleştirdik. Farklı yüksekliklerdeki bloklar inişli çıkışlı, kademeli bir kütle kompozisyonu oluşturuyor.

adnan kazmaoğlu,onur dayıoğlu,varyant plus,varyant karşıyaka,Adnan Kazmaoğlu
varyant karşıyaka’dan görünümler ve proje gelişim diyagramı
varyant karşıyaka ve varyant Plus projelerinin bir arada görünümü
varyant karşıyaka’dan görünümler ve proje gelişim diyagramı
varyant karşıyaka’dan görünümler ve proje gelişim diyagramı
varyant karşıyaka’dan görünümler ve proje gelişim diyagramı
varyant karşıyaka vaziyet planı
varyant karşıyaka 76.95 kotu planı
varyant karşıyaka 81.30 kotu planı
varyant karşıyaka 88.05 kotu planı
varyant plus projesinden görünümler
varyant plus projesinden görünümler
varyant plus projesinden görünümler
varyant plus projesinden görünümler
varyant plus 95.00 kotu planı
varyant plus 109.00 kotu planı
varyant plus 122.00 kotu planı
varyant plus vaziyet planı

Doğuya, güneye ve batıya açılan, kuzey cephesinde servislerin yer aldığı blok tiplerini şekillendirerek binaların manzara, güneş ve doğal havalandırma imkanlarını artıran düzenlemeler yaptık. Binaların, otoyoldan, denizden ve çeper yerleşmelerden kente pozitif katkı yapması, İzmir Çevreyolu’nda yerleşmenin görsel bir kavşak noktası, bir röper olması istendi.

Sonuç olarak tasarımın bütününde blokların bir duvar oluşturmaması, arazi yapısına uyum, farklı yükseklikte bloklarla hareketli bir kompozisyon sağlamak gibi temel prensiplerimiz oldu.

Yerleşmenin tümünde küresel ısınmaya duyarlı ve İzmir iklimine uygun olmak için beyaz ve açık renkler tercih ettik. Cephe, ısı yalıtım katmanı olan kaliteli seramik ile kaplandı. Özellikle yüksek yapılarda eskimeyen, kendi kendini temizleyen malzeme kullanmak gerektiği için bu çapta bir bina kompleksini tamamen seramik kaplamak muhtemelen İzmir'de bir ilktir. Ana çatkıyı, plan ve yükseklik varyasyonları da olan beş blok tipi ile kurduk. Plan düzenlemelerinde salon, mutfak ve ebeveyn yatak odalarının tümünü güneye, deniz manzarasına bakacak şekilde yerleştirdik. Bina güney cephesi boyunca koyduğumuz fransız balkonlar ve 2,40 m genişliğinde korunaklı balkonlar tüm cephe sathında güneş kırıcı olarak da işlev görüyor. Kattan kata 3,25 m yükseklik olması daire içinde ferah mekanlar sağladı. Binada 2+1’den, 4+1’e daire tipleri tasarladık ve bahçe zemininde yer alanları bahçe dairesi olarak düzenledik. Açık ve yeraltı otoparklarında araç ve yaya alanını ayırdık. Ağırlıklı olarak endemik bitkilerle şekillendirilen peyzaj, spor ve rekreasyon alanları, yerleşmenin tabanında manzaraya yönelik çevreyle bütünleşen bir yaşam alanı oluşturdu.

Uzunlamasına iki ucu arasında 15 m kot farkı olan araziyi setleyip kademelendirdik. Set altında sosyal tesis, kapalı otopark alanları, teknik alanlar yer alırken set üstlerinde açık yüzme havuzu, süs havuzları, güneşlenme terasları, ahşap deck platformlar, yeşil alanlar, çocuk oyun alanları ve açık otoparkların yer aldığı bir çevre düzeni mevcut. Arazinin bütün çeperini dolaşan rekreatif yaya yolları açık alan düzenlemeleri arasında alternatif yürüyüş ve koşu parkurları oluşturuyor. Otoparklara yaya dolaşım alanı zedelenmeden giriliyor. Açık ve yeraltı otoparkları ile site içi otopark ihtiyacı tümüyle karşılandı. Binalara zemin giriş kapılarının dışında otoparklardan da doğrudan giriş yapılabiliyor.

VARYANT PLUS
Varyant Karşıyaka projesinin yanındaki arsada yer alan Varyant Plus, körfez manzarasına yönelen, büyük kütleli ve geçirgen, rüzgarı, güneşi ve görüşü tamamen kapatmayan bir yapı kompleksi. Bu projede çevresel ölçeklendirmelere rağmen masif ve net geometrisiyle ikonikleşen bir görsellik üzerine çalıştık. Monoblok kütlelerde boşluk doluluk dengelerini kurarak hafifleme ve geçirgenlik sağladık. Kütle yüzeylerinde de daire çeşitlerinin organizasyonuna bağlı olarak açıklık ve şeffaflıklarla geometrik ve karmaşık bir cephe dokusu kurguladık.

Kademelendirme ile ana yatay kütleyi tabana bağladık. Kütle içindeki devasa arka deliklerin tabanını kat bahçesi olarak tasarladık. Düşey kütle, yatay kütle ile kapsamlı ve kademeli bir dış mekan tanımlıyor. Bu yüksek kütle üzerinde de kat bahçesi niteliğinde boşluklarla kütlenin masifliğini kırdık ve cephe organizasyonunu rasyonel geometri içinde karmaşıklaştırarak yatay blokla özdeşlik sağladık. Peyzaj dokusu içindeki sert zemine, su elemanlarına ve bitki tarhlarına binalardan bakıldığında bir süper-grafik gibi görünmesini istedik.

Bloklarda 1+1, 2+1, dubleks, 3+1, 4+1, 5+1 daireler, tabanda ise teras evler, bahçeli evler olarak villa niteliğinde daireler mevcut. Sosyal tesis mekanlarında kapalı havuz, spor merkezi, squash, kapalı tenis kortu, toplantı salonu, lobi-lounge yer alıyor. Açık yüzme havuzu, çocuk oyun alanları, kademeli seyir ve gezi terasları sosyal tesisin devamı olan aktivite ve rekreasyon alanları içinde. Binaların strüktür kurgusunu, konvansiyonel kolon-kiriş düzeni yerine temiz açıklıklar, esneklik ve net alanlar oluşturan mantar döşeme sistemi kullanarak çözdük. Yatay blokta alışılmış konstrüksiyon düzenini zorlamadan bir mega-strüktür tasarladık.

Ağırlıklı olarak güney ve güney-batıya yönelmiş yapılarda güneş panelleri, foto voltaik paneller çatının bütününe yerleştirildi. Sıcak su, ısıtma, ortak alanların ve açık alanların aydınlatılmasında gerçek anlamda güneş enerjisini böylece sisteme dahil ediyor. VRV sistemler, ısı pompaları, döşemeden ısıtma ve güneş enerji sistemleri ile hibrid, ekolojik bir tesisat yapısı kurguladık. Akıllı kontrol sistemleri ile enerji tüketimi indirgendi. Yağmur suyunu toplamak, gri suyu dönüştürüp ayrı sistemde kullanmak, çöpleri ayrıştırıp dönüşüme sunmak, organik çöplerden kompost üreterek büyük peyzaj alanına gübre elde etmek için düzenekler kurmak projenin ekonomik ve ekolojik hedeflerini oluşturuyor. Enerji tasarrufunun alt yapısı olarak bina cephelerinde ısı ve su yalıtımı yapan özel sıva kullandık. Sıvanın üzeri beyaz seramik kaplandığı için ısı yalıtımı sağlanıyor ve küresel ısınmaya karşı yansıtıcı yüzeyler elde ediliyor. Bu sürdürülebilirlik nitelikleri dolayısıyla Varyant markası Varyant Plus Eco olarak devam ettirildi.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL