İnteraktif Haritalar Üzerinden İstanbul'un Hafızasını Okumak
Istanbul Urban Database, tarihçiler, mimarlar, şehir plancıları ve diğer araştırmacılar için şehrin kolektif hafızasını inceleyebilecekleri ve buna katkı sunabilecekleri etkileşimli bir haritalama platformu sunuyor. İstanbul’un kentsel tarihine odaklanan kapsamlı bir çevrimiçi arşiv sunan bu sürdürülebilir platform çok geniş bir ölçekte tarihi verileri bir araya getiriyor. MIT Şehircilik ve Planlama Bölümü ve Harvard Mellon Urban Initiative’de araştırma görevlisi olan Nil Tuzcu tarafından geliştirilen proje, Sibel Bozdoğan, Gül Neşe Doğusan Alexander ve Marysol Rivas Brito katkılarıyla gerçekleştirilmiş.
Tarihi haritalar, hava görünüşleri, eski fotoğraflar ve tarihi akslar ile eski plajlar gibi şehirdeki belli izleri gösteren coğrafik bilgilerden oluşan platformda, haritaları tek tek incelemek mümkün olduğu gibi ayarlanabilir şeffaflık dereceleriyle farklı katmanları üst üste koymak ve coğrafi katmanları ana haritaların üzerine geçirmek de mümkün. Sistem ayrıca iki farklı döneme ait haritayı yan yana karşılaştırmanıza ve zaman içinde değişen detayları incelemenize izin veriyor.
Istanbul Urban Database üzerinde şu an 8 kategori bulunuyor: altlık haritalar, ulaşım sistemleri, fotoğraflar, ana yol sistemleri, gündelik mekanları, konut, master planlar ve büyüme. Taban haritalar ise hava fotoğrafları, Jacques Pervititch tarafından 1921-46 yılları arası çizilmiş sigorta haritaları ve Harvard Map Collection tarafından sağlanan birçok Osmanlı dönemi haritasını içeriyor. Ulaşım katmanı; vapur, tren ve tramvay hatları olmak üzere 1922 yılı şehir verilerinden oluşuyor. Ana yollar ise şehre olan etkilerinden dolayı farklı bir kategori olarak bulunuyor. Hem ulaşım hem de ana yol katmanları Harvard Mellon Urban Initiative araştırmacıları tarafından çalışılmış ve çizilmiş. Masterplanlar ise Henri Prost’un harita arşivini kapsıyor. Gündelik mekanlar kategorisi ise plajlar, gazinolar, sinemalar ve pastaneler gibi İstanbul’un 1950’lerde yaşadığı modernizmi yansıtan mekanlardan oluşuyor. Bu bölümde aynı zamanda artık var olmayan mekanları da görmek mümkün.
İlgili İçerikler:
-
Bitkilerin Tanımladığı Ofis
-
Tarihi İzler ve Mülkiyet Bağlamında Üretim Mekanları: Cibali Ayakapı Hamamı İşlevsel Dönüşüm Önerisi
Sakarya Üniversitesi öğrencileri, İstanbul Cibali'deki Ayakapı Hamamı için tasarladıkları çağdaş ek ile dışa kapalı hamam yapısını kente entegre etmeyi amaçlamışlar.
-
Türkiye’de Kentsel Muhalefet Alanı Olarak LGBTİ+ Hareketi ve Eylemliliğin Kırılma Noktaları
Kentin Muhalif Yüzü köşesinde bu ay Çağlar Özbek, LGBT+'lerin mücadelesinin Beyoğlu özelindeki mekansallığını ve de kent hakkı eksenine uzanan ortak eylemliliklerini kaleme aldı.
-
Sahne Ömrünü Tasarlamak
-
Parkla Bitişik
-
Taksim'de (Geçmişten Dersler Çıkarılarak) Yeni Yarışmalar Düzenlenebilir
Korhan Gümüş, imajların gösterenleri üzerinden bir okuma yaparak Taksim Meydanı için açılmış olan yarışmalardan öğrenilenlerle yeni yarışmaların açılabileceğini öne sürüyor.
-
Hareketli Çay Bahçesi
-
Oyuna Eşlik