İstanbul’da Tarihi Yapıların Korunması, Restorasyonu ve Güçlendirilmesi Sempozyumu Sona Erdi
Yapı İnovasyon Merkezi (YİM), Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Uluslararası Proje Yönetim Enstitüsü’nün (UPYE) ortaklaşa gerçekleştirdiği “İstanbul’da Tarihi Yapıların Korunması, Restorasyonu ve Güçlendirilmesi” başlıklı sempozyum 31 Ekim 2015 tarihinde düzenlendi. Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall binasında gerçekleştirilen etkinlik üç ana oturumda yapıldı. Mimarlık, mühendislik ve sanat tarihi alanlarında çalışan profesyoneller, akademisyenler ve öğrenciler etkinlikte bir araya geldi. Sempozyum, YİM ve UPYE Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Cülfik ve İstanbul Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı’nın açılış konuşmalarıyla başladı. Mimar Sinan Üniversitesi’nden Oğuz Ceylan’ın, İstanbul Üniversitesi’nden Baha Tanman’ın ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden Olcan Aydemir’in konuşma yaptığı ilk oturumda sanat tarihi ve mimarlık perspektifi tartışıldı. Beyoğlu Belediyesi hizmet binası olarak kullanılan 5. Daire Binası’nın koruma uygulaması, Osmanlı Dönemi’ne yapılarına ait yakın tarihli restorasyon projeleri, kültür varlıklarının korunması sürecindeki analiz çalışmaları ve uygulamalar paylaşıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nden Gülay Altay’ın ve Turan Özturan’ın, İTÜ’den Alper İlki’nin bulunduğu ikinci oturumdaysa tarihi yapıların korunmasının mühendislik perspektifinden değerlendirilmesi yapıldı. Oturumda, kültürel mirasın ve tarihi binaların korunmasının mimarların, mühendislerin, STK’ların, danışmanların ve uygulamacıların ancak birlikte çalışmasıyla doğru şekilde gerçekleştirilebileceği vurgulandı. Son oturumdaysa Haliç’teki Camialtı ve Taşkızak Tersane bölgesinde yürütülen dönüşüm projesi ve Fatih Cami’sinin restorasyonu konuşuldu. Dönüşüm projesi, projeyi yürüten Teğet Mimarlık’tan Gökçen Erkılıç, Fatih Cami’sinin restorasyonu ise Yılmaz Yapı’dan Tuğba Keleş Ocakcan tarafından sunuldu.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Kalıntının Özgünlüğü
-
İnsanlığın Ortak Mirası Ayasofya’nın Evrensel Değerleri Korunmalıdır
-
Mimarlar Odası Tarihinden Portreler: Nur Akın Yayımlandı
-
Konut ve Koruma Politikalarının Şiddet Tarihleriyle Kesişimi Üzerine Notlar
İngiltere’deki bu tartışmalar, sosyal konut ya da “herkes için konut” gibi yapılı çevre gündemlerinin, aralarında sömürgecilik, ırkçılık ve emek karşıtı iktisadi politikaların da bulunduğu toplumsal ve politik şiddet tarihlerinden bağımsız ele alınamayacağını hatırlatıyor. İlk bakışta bambaşka bir bağlam gibi görünen Türkiye’deki bir dizi güncel gelişmeyi dert edinenleri tam da bu nedenle ilgilendireceklerdir diye düşünüyorum.
-
Kayalıktan Uzanmak
-
Bahara Uzanan Yol
-
Durağan Koruma Söylemlerine Karşı Olası Aksiyon Potansiyelleri
Bir mimari proje paftasında insan figürlerinin nasıl kullanıldığının, figürlerin birbirlerinin yüzlerine bakacak, bir topluluk oluşturacak şekilde yerleştirildiğinin fark edilmesi ve bunun üzerinden çıkarımlar yapılması, ancak mimarlık eğitimi dışından bir gözün yapabileceği bir saptama sanırım.
-
Homojen Deneyim