İzi Gözetmek

Kestirme yol olarak kullanılan arsasına hareketin izini koruyarak yerleşen konut projesi, zemindeki içe dönük kurguyu bir seyir alanına dönüştürdüğü çatısıyla tersine çeviriyor.

Fuzzy House ismini, mahremiyet ile kamusallığın arasındaki sınıra belli belirsiz oturmasından alan bir konut projesi. Ev, sahibinin yıllardır kendi haline bıraktığı bir arsada yer alıyor. İki cadde arasında bulunan proje alanı, bu süre zarfında çevrede yaşayanlar tarafından kestirme yol olarak kullanılmış ve bu sürekli hareket araziye neredeyse kalıcı bir iz bırakmış.

Yeni konutun inşası için SO ekibiyle çalışan işveren bu oldukça kullanışlı geçiş yolunun korunmasını isteyince arazidaki iz projenin ayırt edici niteliği haline gelmiş. Proje bu anlamda, konut bitip işler hale geldiğinde dahi geçiş hareketine müsaade edecek şekilde ve yapı inşa edildiğinden beri pek bir şey değişmemiş gibi görünmesi amaçlanarak tasarlanmış. Ortaya çıkan yapı, içinde yaşayanlara çift katmanla örtülerek özelleştirilmiş bir alan sunarken içine yerleştiği alanın zamanla kazandığı kamusal kimliği sürdürmesini de mümkün kılıyor.

Gün ışığı alan boşluklarıyla basamaklı çatı
Özelleşmiş açık alan olarak çalışan çatı ve çevre ilişkisi
Özelleşmiş açık alan olarak çalışan çatı ve çevre ilişkisi
Araç park yerinden iç mekan
Çevre duvarını andıran zemin kat cephesi
Mutfak ve yaşam alanı ile gün ışığı sağlayan çatı aralıkları
İç bahçe
Kendi haline bırakılarak mahallenin kamusal alanı haline gelmiş arazi ve yapı cephesi
Zeminde araç park alanı ve üst katta banyo
Solda arka bahçe, sağda teras alanı

Tüm çatı yüzeyini terasa çeviren basamaklı kurguyu geriye atarak saklayan masif 3,5 metre yüksekliğindeki duvar, caddeden bakıldığında bir yapıdan ziyade çevre duvarı izlenimi veriyor ve biçimle desteklenmiş bu karar, zeminde kurulan kamusal ilişkinin var olmasının en önemli unsuru haline geliyor. Girişlerden biri, evi önden arkaya doğru kesen yol izini paylaşıyor; dışarıdan görülebilen ancak girebilmek için tüm evi kat ederek ikinci kata geçmek, terasa çıkmak ve küçük bir köprüden inmek gereken küçük bahçe ise duvarın arkasına gizlenmiş. Açık plan olarak kurgulanmış yaşam alanları çatı basamaklarından gün ışığı alan zemin katta yer alırken üst katta yatak odası ve teraslar bulunuyor.

Zemin kat planı
1. kat planı
Çatı planı
Kesit

Çatı ise farklı kullanımlara cevap verebilecek çok işlevli bir mekan olarak tasarlanmış. Ziyaretçilerin oturup her şeyin gözlerinin önünde cereyan edeceği ön bahçeyi izleyebildiği çatının artık mekansal nitelik kazanmış bir merdivene dönüşmesiyle zeminini kamusal kullanıma açan yapı, daha özelleşmiş bir açık alanı da çatısına taşıyor.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL