Jeodezik Kubbe

Öğrenci girişimi olan CHHAT tarafından gerçekleştirilen proje, geliştirilen bambu strüktür ile farklı ihtiyaç senaryolarına cevap vermeyi amaçlayan, kolay inşa edilebilir ve adapte edilebilir mekanlar sunmayı amaçlıyor. Proje Buckminster Fuller Challenge kapsamında, öğrenci kategorisinde kazanan proje seçildi.

Hindistan’da bulunan Vadodara Tasarım Akademisi’nde kurulmuş bir öğrenci girişimi olan Centre for Human Habitat and Alternative Technology (CHHAT) tarafından, danışman akademisyenler eşliğinde gerçekleştirilen proje, yaşam alanlarını işlevsel ve ekonomik yönden iyileştirecek kolay uygulanabilir barınaklar tasarlamaya odaklanıyor. Jeodezik kubbe oluşturan strüktür, sürdürülebilir kaygılarla doğal, yerel ve geri dönüştürülen malzemeler kullanılarak üretilen, hafif, adapte edilebilir geçici ya da kalıcı barınaklar/mekanlar sunmayı amaçlıyor. Şu an kampüs dahilinde kullanılan tasarım aslında hem kentsel mekanlarda hem de kırsal alanlarda, göçmenler ya da tarımsal üretim yapan kişiler gibi ihtiyaç sahiplerinin kullanabileceği mekanlar öngörüyor. İnşa süresinin kısa olması ise tasarımın afet durumlarında acil durum mekanları olarak kullanılabilmesinin önünü açıyor. Kamusal kullanım üzerinden geliştirilebilecek senaryolar; eğitim, kültür veya sağlık gibi alanlarda farklı kullanımlar için potansiyeller oluşturuyor.

fotoğraflar chhat

Metal tutucularla birbirine bağlanan bambu strüktür; hasır katman, yalıtım sağlayan strafor katman ve son olarak su geçirmez PVC ile kaplanmış. Üçgen modüllerin ilk sırası ise açık bırakılarak iyi havalanan bir mekan oluşturulmuş. Strüktürün inşası 5,5 saatte tamamlanırken, üst örtünün uygulanması için 4 saat gerekiyor. Son 6 yıldır farklı kubbe alternatifleri üzerine çalışan ekibin ortak kullanımı gözeterek tasarladığı strüktürün yanı sıra, daha az sayıda insan için tasarladığı küçük bir çadır formatı daha bulunuyor ve o da 10 dakikada kurulabiliyor.

Yerel malzemelerin ve basit el aletlerinin kullanıldığı proje, öğrencilerin bölgedeki ustalarla birlikte çalışmasını da mümkün kılmış. Bu ortak çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkan strüktür ise teknik bilginin yetersiz olduğu bölgelerde dahi kolaylıkla inşa edilebilecek bir tasarıma dönüştürülmüş. Böylece barınma, korunma ve güvenlik gibi en temel insani ihtiyaçlardan yoksun olanlar adına koşulları iyileştirmeyi amaçlayan bir tasarım ortaya çıkarılmış.

Etiketler: