Kağıda Sığınmak
2013 yılının Kasım ayında Filipinler’de yerel halkın Yolanda olarak isimlendirdiği Haiyan Tayfunu, ülkede ulusal felaket ilan edilmesine neden oldu. Felaketin yarattığı tahribattan sonra Japon mimar Shigeru Ban, kağıttan yapılmış kütükler kullanarak geçici sığınaklar tasarladı.
Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi proje, pek çok kişinin yardımıyla inşa edilmiş. Yapımında Cebu’da bulunan San Carlos Üniversitesi öğrencilerinin de emeği geçen projenin Shigeru Ban’a bir diğer ödül getirme sebebiyse tasarımın çok kısa zamanda düşük bütçeyle uygulanabilmesi olmuş.
Proje, Filipinler’deki yerel yapıların tipolojisine oldukça benziyor. Ancak Shigeru Ban’ın kağıt kütük tasarım yöntemi, uygulanabilirliği ve sağlamlığı açısından daha gerçekçi ve bütüncül. Ban, bu gerçekçiliği ve bütünselliği, bütçeyi ve malzemenin elde edilebilirliğini düşünerek sağlıyor.
Sığınak evleri, Shigeru Ban’ın daha önceki bir tasarımı olan ve Hindistan ile Türkiye gibi ülkelerde de uygulanan kağıt kütükten yapılma evlerinden referans alıyor. Bu ülkelerdeki projeler, daha büyük hacimler şeklinde tasarlandığı için yapımları daha uzun süreçler gerektirmiş. Buna karşın Filipinler’de yapılmış olan bu proje, küçük ölçekli ve kolay inşa teknikleriyle tasarlanmış. Proje, uygulama süresini azaltmak için kağıt bölme teknikleri ile inşa edilmiş. Bunun nedeni ise tasarımın genel çerçevesini basite indirgeyerek fabrikasyon süreçlerini daha kısa tutabilmek. Proje, tahliye merkezlerinde mahremiyet alanları yaratarak kullanıcılara bireysel alanlar tahsis ediyor.
Tasarlanan her bir sığınağın temelini birbirine kum torbalarıyla tutturulmuş plastik gazlı içecek sandıkları oluşturuyor. Yer döşemelerinin yapımında ise hindistan cevizi ve kontrplak ana malzeme olarak kullanılmış. Prefabrik özellikteki dokuma bambu levhalar da karton tüplerden oluşan strüktürün etrafını kaplayarak dikey bölmeler oluşturuyor. Plastik levhaların üzerine kaplanan Nypa palmiyeleriyse sazdan yapılma çatılara dönüşüyor.
İlgili İçerikler:
-
CLT Evi
-
The Tokyo Toilet Projesi: Perfect Days Filmine İlham Veren 17 Yenilikçi Tuvalet
-
Philip Johnson'ın "Glass House"u ile Shigeru Ban’ın "Paper Log House"u Bir Arada
-
Dünyanın En Yüksek Ahşap Binası Perth'te İnşa Edilecek
-
Shigeru Ban’ın “Kağıt Masura Ev”leri Hatay’da
-
Ban Architects Fas Depremi için Harekete Geçti
-
Arch for M.E.: Akdeniz Ekolojisinde Mimarlık ve Sürdürülebilirlik
-
Kamusallık ile Mekân Oluşturma Ustalığı
"Mimarlık sanat mı yoksa mühendislik midir?" sorusu sık sık tartışma yaratan bir konudur. En kestirmeden mimarlığın her iki alanda da etkili bir meslek olduğu çıkarımı tartışmayı dengeleyen bir sonuç olarak hâkim görüş kazanır. Ancak...