Kamusal Çatı

Çin’in Yünnan Bölgesi’ndeki Shuanghe Köyü’nde iki aşamalı olarak inşa edilen kütüphane, köy halkı için bir halkevi, çocuklar içinse oyun ve öğrenme mekanı olarak işlevlendirilmiş.

Çin’in 2012 Eylül’ünde 6.2’lik depremle sallanmasından sonra hükümetin yıkılan ya da hasar gören yapıların yeniden yapılandırılması için başlattığı çalışmanın bir kolunu da The Pinch projesi oluşturmuş.

kamusal mekan,kütüphane,olivier ottevaere,john lin,yünnan,oyun alanı,halkevi,Hong Kong Üniversitesi,
fotoğraflar: olivier ottevaere ve john lin
projeye uzaktan bakış
yol kotundan bakış
çatının yakın görünüşü
gece aydınlatması
çatının oyun elemanı olarak kullanımı
çatı kullanımı
oturma elemanları
strüktürün oyun elemanı olarak kullanımı
kitaplık sistemi
strüktüre yakın bakış
alan kullanımı
raf sistemi
projeye kuşbakışı bakış

Hong Kong Üniversitesi’nin yeni kütüphane yapısına sponsor olmasıyla ilk çalışmalar başlamış. Köyün ana meydanında konumlandırılan projenin halk üzerinde olumlu anılar oluşturması ve her yıl yapılacak anma törenleri için fiziksel bir anıt oluşturması amaçlanmış. Proje ilk olarak ana meydanın sert zeminle kaplanması ile başlamış. Yapılan bu yeni düzenleme ile alanın yağmurlu hava koşullarında da kullanılabilmesi sağlanmış.

Projenin ana merkezini oluşturan kütüphane, dört metre yüksekliğindeki beton duvara sırtını veriyor. Tasarım, iki farklı kot arasını birbirine bağlayarak yeniden kurulan köy ile meydan arasında bir köprü gibi davranıyor. Yeşil dağların oluşturduğu vadinin ortasına kurularak eğimli çatısıyla birlikte manzaranın güzelliklerini sunması amaçlanmış. Çatı, deprem anına ve sonrasında yaşananlara dikkat çekmek için bükülen bir yüzeyden oluşuyor. Projenin ilk ayağında kütüphanenin sadece çatısı inşa edilebilmiş ve çatının bu ilgi çekici biçimi, çocuklar için eğlenceli bir oyun alanına dönüşmüş. Kütüphanenin 2013 yılında gerçekleştirilen bu ayağı, yerel kereste fabrikalarının işbirliği ile gerçekleşmiş.

Kütüphanenin iç mekan ve çevre tasarımı ise 2014 yılında tamamlandı. Hükümet desteğiyle ilerleyen proje, yol kotu ve ana meydan arasında bir bağ kurarken çocuklar başta olmak üzere köy halkı için toplanma, bir araya gelme alanı oluşturmuş.

İç mekanda çatıdan indirilen çapraz sütunların arası ahşap plakalar ile doldurularak kitap rafları için zemin oluşturulmuş. Köy okulunda kullanılan banklar kütüphanede sandalye olarak kullanılmış. Ahşap doğramalı ve polikarbonat kaplı cephe, mekana doğal ışık sağlarken yine polikarbonatla kaplanmış kapılar istenildiği zaman açılarak kütüphanenin açık bir alana dönüşmesi sağlanmış. Yol kotundan ya da çatıdan gelebilecek suyun drenajı için kütüphane içine su kanalı yerleştirilmiş. Çocukların okul dışı zamanlarda hem oyun hem de öğrenim için kullanabilecekleri mekan, yetişkinler için de çeşitli etkinlikleri gerçekleştirebilecekleri bir halkevi görevi üstleniyor.

Hong Kong Üniversitesi’nden Olivier Ottevaere ve John Lin’in tasarladığı kütüphane, yine Hong Kong Üniversitesi’nin verdiği bir ödül ile destekleniyor.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL