Kediler İçin Tasarlamak

Eski bir yapının yenilenmesiyle tasarlanan kedi kafe, ahşap birimlerden oluşan kurgusuyla kedilerin oyun oynayıp zaman geçirebileceği bir mekan yaratıyor.

Shanghai’da tasarlanan kedi kafe cadde ile dar bir kapı ile bağlanıyor. Ana mekanları ikinci ve üçüncü katlarda olan kafenin caddeye bakan giriş kapısı dışarıdan algılanabilmesi için kedi evi formunda tasarlanmış. Kedilerin tüm gün kullanabilecekleri konforlu ve oynanabilir bir mekan yaratmak için kurgulanan mekan, eski bir yapının yeniden tasarlanması ile oluşturulmuş.

Yapının orijinalinde ikinci ve üçüncü katlarda bulunan kaba duvarların kediler için konforlu bir mekan olmadığını belirten tasarımcılar, tasarım sürecinin başlamasıyla beraber katları birbirine bağlayan ve kediler için oyun alanları haline gelmesi istenen dört adet merdiven tasarlamış. Bu sayede bu merdivenler kedilerin düşeydeki hareketlerine imkan veren ara elemanlar olarak kurgulanmış. Sürecin devamında ise merdivenlerin mekanda çok fazla alan kaplıyor olduğu fark edilince, kedilere bir beslenme alanı yaratmak için merdivenlerden biri iptal edilmiş.

Merdivenlere ek olarak duvarlara sabit kedi evleri tasarlanırken aynı zamanda insanların fotoğraf çekmeleri için özel bir duvar tasarımı yapılmış. Yapının orijinalindeki merdiven yapıyı ziyaret eden insanlar için güvenli bulunmayıp yeniden inşa edilmiş ve yapı girişine yavru kedilerin hastalık kapmamaları için el dezenfektanı servis edilen bir birim yerleştirilmiş.

Üçüncü katta ise kafeye kedilerini getiren insanlar için tasarlanan bir dinlenme alanı mevcut. Dinlenme alanında koltukların aralarına kedilerin atlayabilmeleri için bilinçli olarak boşluklar tasarlanmış ve bu deliklere kurulan evler sayesinde boşlukların hem oyun alanına dönüştürülmesi hem de insanların üç kat yüksekliğindeki bu boşluklardan düşme ihtimallerine karşı bir önlem alınmış olması sağlanmış. Zamanla üçüncü katta bulunan bu delikler kediler tarafından çok kullanılan bir oyun mekanı haline gelmiş.

Yapı içerisine yeniden tasarlanan tüm elemanlarda malzeme olarak dişbudak ağacı kullanılmış ve tasarlanan tüm birimler birbiriyle bağlantılı biçimde konumlandırılmış.

Etiketler: