Kılavuz Avlu

Kırsal kalkınma mimarlığının bir örneği olan toplum merkezi, tarihi evlerden aldığı esini avluların başrolde olduğu bir mekanlar dizisine dönüştürüyor. Çevresel kaygıların esas alındığı yapının başka kırsal alanlarda gerçekleştirilecek projeler için örnek teşkil etmesi öngörülüyor.

Tarihi alanları ve etkileyici kıyılarıyla Vietnam’daki turizm merkezlerinden biri olan Hoi An kentinde yer alan Cam Thanh daha çok mangrov ormanları, areka bahçeleri, kesişen su yolları ve küçük köyleri ile biliniyor. Ekolojik çeşitlilik ile yerel el sanatları bakımından aslında büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen yaşam standartlarının düşük olduğu yoksul bir bölge burası. Eski şehir ile kurulan ilişkilerin ve onlardan gelen desteğin yetersiz olması ve farklı sosyal gruplar, bölgenin turizm anlamında gelişmesini ve yerel ekonominin hareketlenmesini engelleyedurmuş. İklim değişikliğinden de etkilenen Cam Thanh aynı zamanda ısı dalgaları, tayfunlar ve yükselen su seviyeleriyle mücadele ediyor. Bütün bu yaşananlar, Cam Thanh’ın diğer bölgelerle işbirliklerini güçlendirerek turizm konusunda fırsatlar yaratacak ve bölge ekonomisine katkı sunacak fiziksel bir platform ihtiyacını ortaya çıkarmış. Cam Thanh Toplum Merkezi de bu ihtiyacı gidermek üzere gerçekleştirilmiş.

Cam Thanh Toplum Merkezi, 1+1>2
Devamlı mekansal akış içinde üç yapı
Tuğla, ahşap ve bambu yapı malzemeleri
Avlulardan biri ve Hindistan cevizi yapraklarıyla örtülmüş çatı
Balıkçı ağlarına sardırılmış asmalar

Yerleşim yerinin merkezine yerleşen proje, devamlı bir mekansal akış oluşturan üç yapıdan oluşuyor. Esnek bölmeler sayesinde mekanlar farklı gereksinimlere göre uyarlanabiliyor; toplantılar, sergiler, etkinlikler, kütüphaneyle birlikte eğitimler için mekanların yanı sıra bir de kafeterya bulunuyor. Hoi An’daki tarihi evleri andıran açık avlular ısı taşınımıyla havalandırma sağlıyor. Kompleks ayrıca oyun alanı, organik tarım alanı, areka bahçesi ve spor alanı barındırıyor. Cam Thanh Toplum Merkezi’nin gelecekte deneysel bir organik tarım merkezi, bir paylaşım yeri ve turistler için ideal bir durak noktası olması amaçlanıyor.

Yapı, yerel kaynaklar ve malzemelerin verimli bir şekilde kullanılmasıyla inşa edilmiş basit bir strüktüre sahip. Sıklıkla ortaya çıkan ısı dalgalarının etkisini en aza indirebilmek adına, hem gölge alanlar sağlayacak hem de güneş radyasyonunu önemli ölçüde azaltacak olan balıkçı ağlarına sardırılmış asmalar ve çatıda Hindistan cevizi ağacı yaprakları kullanılmış. Dayanıklı ahşap kolonlar ve bambu bir iskelet üzerinde taşınan geniş çatı örtüsü, içeri eğimi sayesinde sulama ve günlük ihtiyaçlarda kullanılmak üzere yağmur suyunu topluyor. Çift kat olacak şekilde kerpiç tuğlalarla örülen duvarlar da hava yastığı görevi görüyor ve yalıtım sağlıyor. Tasarlanan strüktür yapıyı kasırgalara karşı da dayanıklı kılıyor.

Duvarda havalandırma boşlukları
İçe eğimli çatıyı taşımak üzere oluşturulmuş bambu iskeletin taşıyıcı unsurları
Bambu iskeletin taşıdığı çatının altında geniş iç hacimler
Patlatılmış aksonometrik çizim
2. kat planı
Zemin kat planı

Tarihi evlerden esinlenen avluları, areka bahçesi ve asmaları ile Cam Thanh Toplum Merkezi boşluklar ve gölgelerin harmanlandığı bir esnek mekanlar zinciri oluşturuyor. Bugünün kırsal kalkınma hareketini temsil eden yapı, özgün kimliği korurken güncel sosyal ihtiyaçlara cevap üretiyor. Projenin, yakın gelecekte farklı bölgelerde de gerçekleştirilebilecek bir uygulama olması arzu ediliyor.

Etiketler: