Kılık Değiştirmek
Mevcut planlama ve imar yönetmeliklerine karşı eleştirel bir tutum takınan proje, eğer havalandırma sistemi olarak gizlenirlerse çatılarda binlerce mikro-ev yapılabilir miydi sorusunu tartışmaya açıyor.
Şehirde yaşamak için alternatif yollar keşfetmek üzere çatılara yerleşecek deneysel yapılar üretmek ve sergilemek amacıyla başlatılan Antepavillion girişimi, Londra merkezli Architecture Foundation ve yarışma sponsoru Shiva tarafından bul yıl ilk kez düzenlendi. PUP Architects tarafından tasarlanarak inşa edilen H-VAC ise 128 proje arasından birinci seçilerek Regent’s Canal bölgesinde yer alan Hoxton Tersanesi’ndeki yerini aldı. Eskiden kömür deposu olan şu an ise sanatçı stüdyoları olarak kullanılan yapının son çıkan haberlere göre yeni imar projeleri için yıkılma tehdidi altında olması ise bölgedeki planlama yönetmeliklerine karşı eleştiri taşıyan projenin mesajını güçlendiriyor.
Yerel planlama kurulunun bölgede lüks konut projelerine izin verirken diğer projelerin izin almakta güçlük çektiğine dikkat çekmek isteyen ve çatı kullanımı üzerine bir tartışma başlatmayı amaçlayan ekip, yasalarda projeyi gerçekleştirmelerine izin veren bir boşluk bulmuş. Çatılara iki kat yüksekliğinde mekanik servis yapıları inşa etmenin izin almadan mümkün olduğunu öğrendikten sonra projeyi kuralına uygun ancak beklenmedik bir işlev katarak gerçekleştirmiş.
Form olarak bir havalandırma çıkışını andıran mikro-ev, mimarlar ve bir grup gönüllü ile birlikte inşa edilmiş. Ahşap olarak inşa edilen yapının duvarları ise geri dönüştürülmüş Tetra Pak ambalaj kağıtlarından örülmüş. Kare olarak katlanan parçalar üst üste birleştirilirken aşağı bakan köşeler aralık bırakılarak iç mekana ışık ve hava girişi olması amaçlanmış. İleride ise daha uzun konaklama durumuna göre duvarların izole edilmesi ve bir mutfak eklenmesi söz konusu. Binadaki stüdyodan yukarı uzanan merdivenle ulaşılan pavyonda dönemeçli bir koridor ve yine bir merdiven sonrasında kanala ve şehre bakmanın mümkün olduğu ikinci kata ulaşılıyor.
Görünüşüne bakılmadan sırf işlevsel olduğu için inşa edilen donanımlara izin varken, çatı alanlarının neden daha farklı senaryoları gerçekleştirmek için kullanılamadığı üzerine duran proje, eğer havalandırma sistemi olarak gizlenirlerse çatılarda binlerce mikro-ev yapılabilir miydi sorusuyla bizi baş başa bırakıyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Üretken Topluluk Merkezi
-
Paslı Gelecek
-
Okuma Çerçevesi
-
Radikal Miraslar
İstanbul Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü, Londra Royal College of Art İç Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Graeme Brooker’u atölye yürütmesi ve de bir konuşma yapması için İstanbul’a davet etti. Radikal Miraslar temasıyla gerçekleştirilen atölye Eminönü’ndeki hanlardan birine odaklanırken Salt Galata’daki konuşma, iç mimarlığın geleceğine dair daha geniş bir perspektif sundu. Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Can Altay, Brooker ile iç mimarlığın bir mekansal disiplin olarak mekanla nasıl ilişkilendiğine ve yapılı çevrenin geleceğine dair bir söyleşi gerçekleştirdi.
-
Buluşma Zemini
-
Gizlenen Köşe
-
Peyzajı Saran Sınırlar
-
Galerideki Fil
Melis Uğurlu, müze ve galerilerin dönüştüğü beyaz küpün neden olduğu yorgunluğu, kapsayıcı ve katılımcı bir yaklaşımla geride bıraktıran Elephant West deneyimini yazdı.