Küba’da Sürdürülebilir Kent Tarımı

Sinan Kunt’un Yeni İnsan Yayınevi’nden Ekim ayında çıkan Küba’da Sürdürülebilir Kent Tarımı kitabı, sovyetlerin dağılımından sonra petrolsüz kalan Küba’daki gıda krizinin nasıl fırsata dönüştüğünü anlatıyor. Öyle ki 20 yılı aşkın bir süredir Küba halkı yiyeceğini ekolojik yöntemlerle kent bahçelerinden elde ediyor.

Dickinson Collage’de öğretim üyesi Sinan Kunt, devrim öncesi, devrim ve Karşılıklı Ekonomik Yardımlaşma Konseyi'nin çöküşüne giden yılları ve sonrasını çarpıcı örneklerle anlatıyor. Castro kardeşlerin, Che’nin ve devrimin ana kişilikleri de bu örneklerde yer alıyor. Kooperatif deneyimleri, verimliliğin yolları ve işçilerin örgütlenerek neler başardıkları da kitapta somut örneklerle okuyucuya aktarılıyor. Kitap, kent bahçeciliği ve eğitim sistemi arasındaki ilişkiyi de yer veriyor.

Küba tarımının tarihsel arka planıyla başlayan kitap ülkedeki kentsel tarımın örgütlenmesi, gelişimi, işçi eğitiminin yeniden yapılandırılması ve teknolojik yeniliklerle devam ediyor; Küba’da ve küresel ölçekte kentsel tarımın geleceğine bakışla sonlanıyor.

Etiketler: