Kütlesel Kırılmalar

Işığın ve görsel ilişkilerin şekillendirdiği eğitim yapısı aydınlık ve sakin atmosferlere sahip stüdyolar sunarken, kütlesel etkisini kırabilmek adına hacimle oynuyor.

Lully-Vauban okuluna ek olarak tasarlanan yapı, bir yanına sokaktan girişi sağlayan yolu diğer yanına çocuk bahçesini aldığı bir eğime yerleşiyor. Açık renkteki tuğla cephesi ile mevcut yapı dokusuna uyumlu bir şekilde eklemlenmeyi amaçlayan yapı varlığını kullanılan doğal malzemeler ve formuyla belli etmeyi tercih ediyor. Daha önce oyun alanının kapalı bölümünü oluşturan alanda, izin verilen sınırlı ölçülerde inşa edilen yapının kütlesel etkisini kırmak ve dikkati düşey duruşa yönlendirmek adına ise çatıda farklı yükseklik ve eğimler kullanılarak bölmeler oluştrulmuş. Parlak beyaz karolarla kaplı çatı yüzeyi, dans atölyesinin üzerinde boşluk-doluluk etkisini kullanarak yapıya hareketli görüntüsünü kazandırmış.

fotoğraflar: schnepp renou / libres de droits

Ana yapıya bağlanan ek binanın üst katına doğrudan ana binanın içinden ulaşılabilirken, zemin kata bahçeden verilen bir giriş ile ulaşmak mümkün. Cepheyi saran geniş pencere açıklıkları sokaktan okula girişi sağlayan yoldan itibaren yapının merkezine doğru bir bakış sunarak dolaşım kurgusu ile oluşan geniş toplanma, dinlenme ve geçiş alanlarının izlenebilmesini sağlıyor. Yumuşak aydınlatmaların kullanıldığı dingin bir atmosfer oluşturan iç mekanlar, ahşap ve kil yüzeylerin yarattığı ton farkları ile renkleniyor. Tavanda ise sanatçı Marie Maillard’ın doğayı, müziğin tınısını ve dansın hareketini çağrıltıran bir çalışması bulunuyor. Koridorlara hakim tonlar, geniş pencerelerle aydınlanan stüdyolar ile kontrast oluşturuyor.

Dans stüdyoları ışığın ve sesin dengelendiği mekanlar olarak tasarlanmış. Oyun alanına bakan geniş pencereler, tepe ışıklıkları ve aynanın üzerine yerleşen üst pencere ile aydınlanan stüdyolar ferah ve dansçıların rahatlıkla çalışacakları mekanlar yaratıyor. Aslında kareye yakın dikdörtgen planlara sahip dans stüdyolarında çatıyla oluşan asimetrik hacim hem daha iyi bir akustik sağlıyor hem de doğal havalandırma olmasına olanak veriyor. Zemin katta bulunan müzik odaları ise yine geniş pencereler ile aydınlanan, görsel anlamda bahçedeki ağaçlar ile çevrelenen sakin çalışma mekanları sunuyor. Proje aynı zamanda mevcut okulun bazı bölümlerinin yenilenmesini içeriyor.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL