Mardin Koruma Güz Kampı Başvuruları Açıldı

Kültürel Mirası Koruma Derneği ve Edinburgh World Heritage ortaklığında ve British Council Kültürel Koruma Fonu desteği ile gerçekleştirilen KORU (Kültürel Mirasın Korunmasında Kapasite Geliştirme) Projesi kapsamında düzenlenen Koruma Güz Kampı 9-17 Eylül 2018 tarihlerinde Mardin’de düzenleniyor. Koru-tasarla-yap yaklaşımını benimseyen bu kamp, kültürel mirasın korunmasında uygulama alanına yoğunlaşırken, tasarım ve inşaat geleneğinde yaparak düşünmeye odaklanıyor. Taşınabilir ve taşınmaz kültürel mirasın korunmasına dair alternatif bir öğretme, öğrenme, tasarlama, çözüm bulma ve yorumlama yöntemi sunmayı amaçlıyor.

Son başvuru tarihi 9 Temmuz 2018 olan kamp hakkında detaylı bilgiyi ve başvuru koşullarını aşağıdan okuyabilirsiniz.

PROGRAM HAKKINDA
Grup atölyeleri
Grup atölyeleri teorik sunumlar, tartışmalar, belgesel/film gösterimlerini içeriyor. Bunların bir kısmı kamuya açık olup katılımcılara Mardin sakinleri ile kaynaşma fırsatı sağlayacak. Sunumlar, alanlarında uzman koruma mimarları, restoratör ve arkeologlar tarafından yapılacak. Grup atölyeleri, uygulama atölyeleri için temel oluşturacak.

Uygulama atölyeleri
Katılımcılar, bir hafta boyunca ustalarla beraber mimari restorasyon, mobilya restorasyonu ve miras yorumlama atölyelerinin birinde çalışacaklar. Tüm uygulamalarda geleneksel malzeme ve teknikleri kullanarak, Mardin’in kültürel mirasının sürdürülebilir bir şekilde korunmasına etki edecekler. Bu mirasın güncel bir şekilde anlaşılması, yorumlanması ve günümüze kazandırılmasına katkı sunacaklar.

  • Atölye 1: Mimari Restorasyon Katılımcılar, tarihi eser uzmanlığı olan taş ustası ile beraber taş işleyip, duvar örecekler. Bunun yanında tarihi KORU Projesi’nin bir diğer ayağı olan Tamirevi’ndeki restorasyon şantiyesinde taş yapılardaki onarım tekniklerini öğrenecekler; derz açacak, raspa yapacak, harç karacak, taş onaracaklar.
  • Atölye 2: Mobilya Restorasyonu Katılımcılar tarihi eser uzmanlığı olan bir marangozluk ustası ile beraber atölyede ahşap kapı, pencere, mobilya onaracaklar. Ahşapta görülen bozulmaları tanıyacaklar, bunların önlemini almak için yapılacak yöntemler ve tamir süreçlerini uygulayacaklar. Bu atölyeden çıkan ürünler, Tamirevi’nin kalıcı mobilyaları olarak kullanılacak.
  • Atölye 3: Kültürel Miras Yorumlama Kültürel miras yorumlama, müze küratörleri ve alan yöneticilerinin iletişimlerini güçlendirmeye yardım eden görece yeni gelişen bir kültürel miras becerisi ve uzmanlığıdır. Miras yorumlama, bir müzeyi, yapıyı ya da alanı ziyaret eden kişilerin yaratıcı, interaktif, katılımcı bir deneyimle bilgi almalarına yardım eder.

Bu atölyede katılımcılar Mardin’in somut ve somut olmayan mirasını tarif ederek, Tamirevi’nin ziyaretçileri için miras yorumlama programı çıkaracaklar. Bu program Atölye 1 ve 2’nin katılımcılarının deneyimlerini de kapsayacak şekilde, proje paydaşlarına sunulacak ve Tamirevi’nde benimsenecek.

Arazi Gezileri
Kamp boyunca Mardin ve civarındaki miras alanları, taş ocakları, restorasyon şantiyeleri ziyaret edilecek.

BAŞVURU DETAYLARI
Güz Kampı sırasında öğrenciler eski Mardin’de konaklayacak, kendi atölye çalışmalarını tamamladıktan sonra grup atölyelerine ya da arazi gezilerine katılacaklar. Kampın dil Türkçedir.

Güz Kampı’nın tamamını başarılı bir şekilde tamamlayan katılımcılara sertifika verilecek. Sertifika alanlar, Edinburgh’da düzenlenecek Liderlik Akademisi’ne başvurma şansı kazanacak.

KORU Güz Kampı Tarafından Karşılanacak Giderler
Kamp boyunca eski Mardin’de paylaşımlı odalarda konaklama, Mardin içi tüm ulaşım masrafları, Mardin’e gidiş-dönüş uçak/otobüs bileti, üç öğün yemek, atölyelerde kullanılacak tüm malzemeler, arazi gezileri ulaşım masrafları.

Kimler Başvurabilir?

  • Meslek yüksekokul öğrencileri: 1 yıllık eğitimini tamamlamış, öğrenimlerine hala devam eden öğrenciler.
  • Lisans öğrencileri: İlgili bölümlerden 2. veya 3. sınıfa geçmiş öğrenciler.
  • Koşulları sağlamayanlar: Yukarıdaki kriterleri sağlamayan ancak motivasyonu yüksek istisnai adaylar değerlendirmeye alınacak.

Tüm başvurularda, başvuru formundaki motivasyon temel değerlendirme kriteri olacak.

Başvuru Koşulları

  • Eksiksiz doldurulmuş başvuru formu
  • PDF/Word formatında detaylı bir özgeçmiş (max 2MB)
  • Eğer varsa, portfolyonuz (max 5MB)

Notlar:
-Başvuru formunda açıklanacak motivasyon portfolyodan daha önemli kabul ediliyor.
-Yalnızca internet sitesi üzerinden yapılan başvurular değerlendirmeye alınacaktır.
-Başvurunuz değerlendirmeye alınarak sonu başvuruyu gerçekleştirdiğiniz e-mail adresine iletilecektir.
-Gerekli görüldüğü durumda katılımcılardan Skype görüşmesi talep edilecektir.
-Son başvuru tarihi: 9 Temmuz 2018, 18:00.

Etiketler:

İlgili İçerikler: