Uluslararası Mimarlık Alanından Yükselen Ses: “Ücretsiz Stajyerliğe Hayır!”

MİMARLIKTA DAYANIŞMACI TABAN HAREKETİ

Mimarlıkta Dayanışmacı Taban Hareketi, geçtiğimiz günlerde uluslararası mimarlık ortamında #archislavery başlığı ile gündeme gelen ücretsiz stajyerlik tartışmalarını aktarırken tüm meslektaşlarını deneyimlerini paylaşmaya davet ediyor.

Mimarlıkta ücretsiz stajyerlik kültürüne ve dayatılan insanlık dışı çalışma şartlarına karşı #archislavery (#mimarikölelik) başlığı ile yürütülen uluslararası kampanya sonuçlarını üretiyor. Mimarlıkta Dayanışmacı Taban Hareketi olarak bu kampanyayı duyururken meslektaşlarımızı da kendi deneyimlerini aynı başlık altında paylaşmaya çağırıyoruz.

Japon mimar Junya Ishigami, ofisindeki ücretsiz stajyerlik üzerine açılan tartışma sonucu Serpentine Pavyonu tasarımında çalışan tüm personeline ücret ödemeye razı geldi. Her sene prestijli bir komisyonu görevlendiren Serpentine Galerisi, Junya Ishigami ve Ortakları’na, ücretsiz personelin projede çalışamayacağı uyarısında bulundu. Galeri adına Dezeen’e konuşan sözcü “Ücretsiz stajyerlik veya başka herhangi bir pozisyonun, galerideki herhangi bir projede yer almasına izin vermiyoruz” dedi.

“Dolayısıyla Junya Ishigami ve Ortakları, Serpentine’nin 2019 Serpentine Pavyonu’nda çalışan herkesin ücret alması gerektiğine ilişkin ilkesinin artık farkında.”

Ishigami’nin Tokyo ofisinin ücretsiz stajyer aradığının açığa çıkmasını takiben tartışmalar baş göstermişti. Konuyu ilk olarak tasarımcı Adam Nathaniel Furman, mimarlıkta ücretsiz stajyerlik kültürüne karşı #mimarikölelik (#archislavery) başlığı ile yürütülen kampanya kapsamında kendi instagram hesabında gündeme taşımıştı.

Serpentine tüm mimarların ücret aldığını teyit etti. Londra galerisi dün Dezeen’e mimarla iletişim halinde olduklarını belirtti. Bugün de mimari ofisin kurala uyacağı teyit edildi. Galeri ayrıca pavyonun tasarımında çalışan tüm mimarların ücretlerinin ödenmesine ilişkin ilkesinin de bir kez daha altını çizdi. Galerinin konu ile ilgili açıklaması şu şekilde; “Sanatçıların yanı sıra sergilerimizde çalışan bütün mimarlara ulaşım masrafları dahil ücretleri ödenmektedir.”

1970’de kurulan çağdaş sanat galerisi, 2000 yılından beri Kensington Bahçeleri’nde yer alan çay pavyonu yanına bir yaz pavyonu inşa edilmesi için her sene mimarları görevlendiriyor ve bu tasarımlar mimarlık dünyası için heyecanla beklenen işler olarak addediliyor.

*Kaynak: https://www.dezeen.com/2019/03/26/serpentine-gallery-pavilion-london-junya-ishigami-unpaid-interns/ adresinden MDTH tarafından çevrilmiştir

Etiketler: