Mobilyanın Şeffaf Sunumu

Yerce Architecture Yataş Bayrak Mağazası tasarımında markanın önerdiği yaşam kültürünü yansıtırken yarattıkları atmosferle müşterilerin ilgisini zinde tutuyor.

Yataş Yönetim Kurulu, bizden hem yurt içi ve yurt dışı mağazalarında uygulayacağı, yenilenen yapısını ifade eden yeni bir kurumsal mağaza konsepti hem de bu konsept doğrultusunda genel merkez binasında yer alan yaklaşık 4000 m2 olan kullanımdaki mağazayı, bayrak mağaza (flagship store) olarak yeniden tasarlamamızı istedi.

fotoğraflar: emin emrah yerce
mağaza cephesi genel bakış
ince kesitli merdiven
bütüncül mobilya sunumu
mağaza içinden görüntü
koleksiyondaki dengeli sunum
koleksiyondaki dengeli sunum
plan

Karşılıklı görüşmelerimiz neticesinde markanın yenilenen yapısına dair mağaza konseptinde bir takım başlıklar belirledik. Belirlenen başlıklar neticesinde mağazaların markanın önerdiği yaşam kültürünü yansıtması ve bunu bütünlüklü bir biçimde sunmasına, müşteriye hayal kurdurmasına, yarattığı atmosferle müşteri ilgisini zinde tutması ve bunu mobilyanın önüne geçmeden yapmasına dikkat ettik. Ayrıca erişilebilir tasarım ve ürün algısına yardımcı olması, kendi koşullarına göre her birinin ayrı bir mecra olarak ortaya çıkması, konforlu hissettirmesi ve müşteriyi yükselten bir yapıya sahip olması gibi niteliklerini ön plana çıkarttık. Bu niteliklerin mekansal karşılıklarını araştırdık. Böylelikle Yataş’ın yenilenen yapısından hareketle ve belirlediğimiz başlıklar doğrultusunda yeni kurumsal mağaza konsepti strüktürünü elde etmiş olduk. Daha sonra bu konseptin ilk uygulama alanı olan bayrak mağaza niteliği taşıyan mağazaya eğildik.

Dış mekandan başlayarak iç mekanda da devam eden ahşap bir yol, müşteriyi mağazanın dışından itibaren sıcak bir şekilde karşılayan ve içeri doğru alan sürükleyici ve devamlı bir zemin düşündük. İç mekanda bu yola "podyum" ismini verdik. Müşterinin burada kendini özel hissetmesini amaçladık.

Müşterinin merdivendeyken de mağazanın kalanıyla ve ürünlerle ilişkisinin devam etmesi gerektiğini düşündük. Konseptin ilk uygulaması olan mağazanın etrafı duvarlarla çevrili betonarme merdiveni yıkıldı. Duvarların yerine cam yüzeyler geldi. Merdiven ise çelik konstrüksiyon olarak çok daha ince kesitlerde ve rıhtsız olarak çözüldü. Sistem çok daha şeffaflaştı ve merdivendeki kişinin, mağazanın kalan kısmıyla daha güçlü bir ilişki kurması sağlandı. Merdiven etrafındaki cam yüzeyler, üzerine yapılan markalaştırma uygulamaları ile markanın vizyonunu ifade eden "konuşan yüzey" olarak işlev kazandı.Her bir koleksiyonun salon, yemek ve yatak odasından oluşan bir "ev" bütünlüğü içinde sergilenmesini kararlaştırdık. Mekan bölücü olarak kullandığımız seperasyonlar, ayırdıkları mekanlar arasındaki algıyı tamamen kopartmadan konumlandılar. Bunun devamında koleksiyonlar arası mekan geçişlerinin de yumuşak ve dengeli olmasına özen gösterdik. Yani parçaların kendisinde içlerinde hem de bu parçaların oluşturduğu bütünde akışkan mekanların ortaya çıkmasını hedefledik. Buna ek olarak mobilyanın kendini daha iyi ifade etmesi için mimari detaylar oldukça sadeleştirildi. Renk çalışmalarına ve aydınlatma tasarımına bu doğrultuda yön verdik. Ürünlerin sergilendiği birimler arasında gezerken ara geçişlerde bazen mekansal sürprizlere de yer verdik.

Müşterilerin, ürünleri gördükten sonra yorulmuş olabilecek algılarını tazelemeleri, küçük bir es verebilmeleri ve diğerleriyle sosyalleşebilmeleri için gerçek bir kafe niteliğinde bir mekanın olması gerektiğini düşündük. Aynı zamanda çalışanların da belli zamanlarda burayı kullanabilmesini öngördük. Çocuklu müşterilerin çocuklarını bırakabilecekleri bir çocuk oyun bölümünü de kafe ile komşu olacak şekilde konumlandırdık.

Etiketler: