Modüler Konut Blokları
Kentsel yapı yoğunluğunun artış sorununa çözüm olarak SSD mimarlık ofisi Seul’da modüler konut birimlerini öneriyor. Mimari kurgu, istenilen zamanda birbirinden ayrılabilen, çoğaltılabilen ve birbirine köprülerle bağlanan 14 adet yapı biriminden oluşuyor.
Kentsel yoğunluğun ve yapı bloklarının artışı küresel bir sorun olarak karşımızda artık. Bu kentlerden biri de Güney Kore’nin başkenti Seul. SSD mimarlığın Seul’da tasarladığı Songpa Mikro Konutları bu soruna bir çözüm olarak önerilmiş. 14 adet yapı bloğunun bir araya geldiği yapı şeması kullanıcıların değişen iş hayatı ve gündelik yaşamlarına göre güncellenebilen bir modülerlik sunuyor.
Yeniden bir araya getirilebilen bloklar, tekil ya da çoklu ev yaşantılarına olanak sağlıyor. Yarı kamusal sirkülasyon alanları da sunan konut, yeni bir tipoloji yaratıyor. Yarı kamusal alanların özel ve kamusal, iç ve dış mekanlar arasında yumuşak bir geçiş sağlayacağını belirten ekip, her konut bloğunun ihtiyaç olan işlevsel alanlarının en küçük alanda çözülmeye çalışıldığını vurguluyor.
Yapı; dış kabuk, merdiven, korkuluk, sınır ya da drenaj hattı olarak çalışabilen metal kaplama elemanıyla çevrelenmiş. Binanın giriş katında sergi mekanları bulunurken üst katlar da konut birimleri yer alıyor. Açık programlı tasarlanan zemin kat, her türlü işleve imkan tanıyor. Lobide yer alan oditoryum, binaya doğal ışık sağlamış. Konut birimlerindeki doğal ışık sorunuysa duvar ve tavan birleşimine yerleştirilen pencere detayıyla çözülmüş. Her bir konut birimi birbirine açık köprülerle bağlanmış.