Monokrom Liman Parkı

Kaykay+Park konseptini tasarlayan Effekt, çok işlevli bir kent parkı tipolojisinde farklı kullanıcı gruplarını bir araya getiriyor.

2013 baharında şehrin limanındaki boş endüstriyel alanı eğlence ve dinlenme alanına çevirmek isteyen bir grup vatandaşın Lemvig Belediyesi ile görüşmesi sonucu yeni bir park fikri ortaya çıktı. Yerel halkın isteklerine cevap vermek adına farklı grupların temsilcileriyle birlikte çalışarak içinde kaykay parkı olan eğlenceli bir kent parkı tasarladık. Böylece Lemvig’de kaykaycılar için odak noktası haline gelen yeni bir sosyal mekan da oluşturduk.

fotoğraflar: effekt
kaykay parkına genel bakış
kaykay parkı ve yeşil alan
kaykay parkı
çocuk oyun alanı
kaykay parkı topoğrafyası
parka tepeden bakış
vaziyet planı
kaykay - yeşil alan diagramı
kaykay - yeşil alan diagramı
kaykay - yeşil alan diagramı
kaykay - yeşil alan diagramı
işlev diagramı

Parkın konumu için Lemvig Limanı ve çevresini ilginç bulduk. Liman boyunca devam eden sahilin kullanımı giderek azaldığı ve denizcilik faaliyetlerinden arta kalan nesnelerin olduğu bir alana dönüştüğü için limanın parkla yeniden kullanımı önem kazandı. Kaykay Park projesini her yaştan ve ilgi alanından insanı cezbedecek bir sosyal toplanma alanı olarak düşündük ve parkın limanı kamusal bir merkez olarak işaretleyen bir katalizör olabileceğine kanaat getirdik. Böylece limanı şehrin önemli eğlence merkezlerinden biri olarak yeniden tanıttık.

GRİ PARK TİPOLOJİSİ

En başından beri projenin yerel balıkçılık endüstrisinin ekonomik sıkıntıya girmesiyle oluşan gri, siyah, hafif boyalı ve pas rengi yüzeylere sahip yapılı çevreden farklılaşacak bir sıra unsura ihtiyacı olacağını biliyorduk. Kaykay parkının tipolojisini düşündüğümüzde -ki buna tek işlevli gri bir peyzaj da diyebiliriz, birçok sosyal kullanıma ve eğlence faaliyetine ev sahipliği edecek melez bir platform tasarladık. Birçok kentsel faaliyet gibi kaykay da aslında sokaklara özgü bir aktivite. Popülerliği arttıkça ve ticarete döküldükçe kaykay sporu ve kültürü bunun gibi gri parklarda hayat bulmaya başladı. Bu yüzden de aslen beslendiği, ilham aldığı ve adeta meydan okuduğu şehirden koptu. Kaykay kültürünü tekrar şehrin kalbine taşıyarak ve çeşitli eğlence aktiviteleriyle birleştirerek kaykaycıların ve diğer kişilerin mecvut limandan daha çok yararlanacaklarını düşündük. Ayrıca birçok potansiyeli olan terk edilmiş bir alana da hayat verdik.

Lemvig Kaykay Parkı’nın uygulanması Danimarka Mimarlık Merkezi, Danimarka Yayıncılık Kurumu, Danimarka Kültür ve Spor Tesisleri Vakfı, Danimarka Sanat Vakfı ve COWI’nin katkılarıyla Byg-Dep-Op (İnşa Et!) adlı bir kamusal alan programı çerçevesinde yapıldı. 2013 yazında dört aylık bir Tasarla-İnşa Et projesi olarak yürütüldü. Yapım süreci de belgesel şeklinde yayınlandı.

Etiketler: