Montreal’de Hikaye Zamanı
Her yıl Montreal’de düzenlenen Luminothérapie festivali kapsamında tasarlanan Loop adlı yerleştirme, görüntü, ışık ve müzikle zenginleşen 13 adet interaktif tekerden meydana geliyor. Filmlerin öncüsü kabul edilen zoetropların müzik kutusu konseptiyle birleştiği tasarımlar, iki kişinin oturabildiği mekanlar yaratıyor. Hareket mekanizması ise kol gücüyle hareket ettirilen tek vagonlu demiryolu taşıtlarından esinleniyor. Her birinde 24 kareden oluşan farklı hikayeler yer alan dev zoetroplarda, kontrol kolu hareket ettirildiğinde müzik çalmaya ve görüntüler dönerek hikayeyi anlatmaya başlıyor. Siyah beyaz karelere, çekilen ilk filmlerdeki görüntüleri anımsatan ve karelerin geçişini vurgulayan titrek ışıklar da eşlik ediyor. Müziğin ve görüntülerin hızı, katılımcıların hareket hızına göre belirleniyor.
Sanatçılar Olivier Girouard ve Jonathan Villeneu tarafından tasarlanan yerleştirme video prodüksiyon şirketi Ottoblix ile birlikte geliştirilmiş. 3 ayda tasarlanan yerleştirmenin kurulumu ise 800 saatte tamamlanmış. 29 Ocak tarihine kadar Montreal’de kalacak olan yerleştirme daha sonra farklı şehirlerde yolculuğuna devam edecek.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Hareketli Çay Bahçesi
-
Renkli Onarım
-
Bir Kamusal Alan Olarak Çatı
-
Post-pandemik Dünyada Tasarım ve Kamusal Alan
Post-pandemik dünyada kamusal mekanın üretiminde kutsallıkların terk edildiği yeni bir anlayış geliştirmek mümkün mü?
-
Kentsel Bir Müzakere
-
Tasarım Yönetiminde Sekülerleşme Sorunsalı, Kamusal Alanlar ve İmamoğlu
Yaratıcı süreçler narin ve kırılgan uğraşlardır. Bu nedenle siyasal yapılarla, kurumsal bürokrasilerle doğaları gereği farklı türden yönetimsellik biçimleri gerektirirler.
-
Açık Kütüphane
-
Değişen Kurallar