Ofise Taşınan Doğa
Ofis programında yaratıcılığı ve motivasyonu arttıran çözümler arayan Adolfsson&Partners, İsveç ormanlarından ilham aldığı tasarımda doğayı teknolojiyle birlikte resmediyor.
Adolfsson&Partners tarafından tasarlanan ofiste temel amaç yaratıcılığı teşvik eden ve farklı kullanımlara cevap veren esnek mekanlar oluşturmak olmuş. Çalışanların işleri gereği yeni çözümler üretebilmek için ihtiyaç duyduğu enerji ve motivasyonu onlara sağlayan bir mekan sağlama fikri için de doğanın insanda yarattığı pozitif etkiler üzerinden şekillenen bir tasarım ortaya çıkarılmış. Bu noktada ise ofisin ana konseptinde İsveç’in ormanlarından ilham alınmış. Ormanlardan beslenen tasarımda sakin mekanlar tanımlanırken, doğal ışıktan maksimum yararlanmayı sağlamak adına tasarlanan cam tavanlı bölüm, ofisin odak noktası olarak kurgulanmış.
Merdivenlerden açık ofis alanına doğru inildiğinde kontrplaktan üretilmiş ağaç silüetleri yumuşak kumaş dokusuyla bir araya gelerek hem organik hem de heykelimsi görüntüler oluşturuyor. Zeminde, duvarlarda, kumaşlarda ve masalarda kullanılan sıcak yeşil tonlarından gri tonlarına uzanan renk paleti ile de oluşturulan atmosfer güçlendirilmiş. Orman konseptini pekiştirmek adına ofisin içinde uzanan ve farklı bölümleri birbirine bağlayan yapay bir nehir tasarlanmış. Nehir aslında gerçek bir su öğesi değil, kullanıcının adımını tarayıp onu sudaki harekete dönüştüren interaktif bir zeminden oluşuyor. Işık ve video efektleri de vermek istenen duyguyu olabilecek en gerçekçi şekilde yansıtmak için kullanılmış. Yüzey üzerinde yer alan hayvanlar, balıklar ve böcekler de yapay zeka ile programlanarak çalışanların adımlarından kaçmaları, harekete göre tepki vermeleri sağlanmış.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Geçirgen Yekpare
-
Bütünleyen Beyaz
-
Radikal Miraslar
İstanbul Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü, Londra Royal College of Art İç Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Graeme Brooker’u atölye yürütmesi ve de bir konuşma yapması için İstanbul’a davet etti. Radikal Miraslar temasıyla gerçekleştirilen atölye Eminönü’ndeki hanlardan birine odaklanırken Salt Galata’daki konuşma, iç mimarlığın geleceğine dair daha geniş bir perspektif sundu. Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Can Altay, Brooker ile iç mimarlığın bir mekansal disiplin olarak mekanla nasıl ilişkilendiğine ve yapılı çevrenin geleceğine dair bir söyleşi gerçekleştirdi.
-
Keşif Duygusu
-
Binalar İçinde Binalar
-
Yalın Derleme
-
Peyzajı Saran Sınırlar
-
Teknoloji Odağında