Ölçekler Düzeni

2016 Rio Yaz Olimpiyatları için tasarlanan Youth Arena, farklı müsabakalar için dönüşebilen bir saha alanı sunarken, olimpiyat sonrasında başlayacak hayatı için ise çevreye duyarlı bir tasarım yaklaşımı benimsiyor.

Youth Arena projesi, Rio 2016 Yaz Olimpiyatları’nda kullanılmak üzere tasarlanan spor tesislerinden bir tanesi. Farklı spor müsabakaları için gerekli mekanları sağlaması amacıyla yapılan arena, terk edilmiş olimpiyat yapılarından biri olmaktan kaçınmak adına, etkinlik sonrası hayatına bir eğitim merkezi olarak devam etmeyi amaçlıyor.

fotoğraflar: leonardo finotti
fotoğraf: brezilya spor bakanlığı
fotoğraf: brezilya spor bakanlığı
fotoğraf: brezilya spor bakanlığı
fotoğraf: brezilya spor bakanlığı

Yapı bir hangar mantığı ile tasarlanarak, kafes kiriş sayesinde 66,5 metrelik bir açıklık geçmesi ve böylece Olimpiyat ölçeğini yakalayan bir mekan oluşturması planlanmış. Kadın basketbol maçları, modern pentatlon kapsamında düzenlenecek olan eskrim ve engelli eskrim müsabakaları olmak üzere farklı özelliklerdeki karşılaşmalara mekan sağlamak ise projenin çözümesi gereken en önemli noktalarından biri olmuş. Bu farklı müsabakalar arasında yalnızca 6 gün olması da zaman etkenini önemli bir aktör haline getirmiş. Bu noktada iç mekan, hem eşzamanlı eskrim maçlarının hem de toplam alanın yalnızca dörtte birinde gerçekleşecek basketbol maçlarının düzenlenmesini sağlayacak bir şekilde tasarlanmış. Saha içinde bu düzeni kullanışlı bir şekilde sağlamak üzere ise kalıcı olan ana strüktürlere geçici yerleştirmeler eklenmiş.

Basketbol müsabakaları süresince sahanın dört tarafına kademeli yerleştirilecek oturma elemanları ile izleyici kapasitesinin 5000 kişiye çıkabildiği bir sistem tasarlanmış. Daha fazla alana ihtiyaç duyan eskrim müsabakalarında ise izleyici sayısını 4.000’e düşüren ve sahanın yalnızca tek bir kenarına yerleşen bir oturma düzeni oluşturulmuş. Olimpiyatlar sonrasında ise mekanın 8 spor sahasına ve yine sadece bir kenarda konumlanan 2.000 kişilik oturma yerine sahip bir mekan olması öngörülmüş.

Projede, olimpiyat komitesinin şartlarını sağlamak üzere ve sadece olimpiyatlar süresince kullanılacak yapay havalandırma ve aydınlatma elemanları bulunuyor. Ancak yapı, olimpiyat sonrası başlayacağı yeni hayatta eklenen yapay sistemleri kullanmayı planlamıyor. Cephede kullanılan ayarlanabilir paneller ve çatıda bulunan açıklıklar sayesinde pasif havalandırma ve doğal aydınlatma sağlanabiliyor; böylece yapının bakım maliyetleri de düşürülüyor.


Etiketler: