Origamiden Öğrenmek
Japon kağıt katlama sanatı origamiden yola çıkan Fusion mobilya serisi, farklı öğeleri bir araya getirerek yeni anlamlar oluşturuyor.
Fusion, Danimarkalı mobilya üreticisi Bo Concept için tasarladığımız, toplamda 13 parçadan oluşan mobilya ve ev eşyaları koleksiyonu. Serinin adı Fusion’dan da belli olduğu gibi, iki farklı öğeyi bir araya getirerek yeni işlevler ve görsel etkiler oluşturmak istedik.
İlk tasarımız iki boyutlu kağıt parçalarını üç boyutlu objelere dönüştüren geleneksel Japon katlama sanatı origamiyi kullanmaktı. İki ve üç boyutu yeni bir şekle bürümenin bir yolu olarak, origami katlarını desen olarak kupaların dış yüzeyine aktardık ve içlerine de katlanmış serilerin her birinden sonuçlanan origami hayvanları çizdik. Sincap ve penguen desenleri kupadan içildikçe görünmeye başlıyor ve soyut katlama figürler tanıdık formlara dönüşüyor. Bu tasarım yaklaşımını bardakların ardından tabaklara, tepsilere, minderlere ve halılara uyguladık. Seride yer alan kanepenin üzerinde bulunan farklı boyutlardaki minderler, dört farklı şekilde serbestçe düzenlenebiliyor, kullanıcılara farklı oturma pozisyonları sunuyor. Koltuksa, tek bir yüzeyin katlanmasıyla üç boyutlu şekle bürünüyor. Sürekli bir yüzeyi çeşitlenebilir bir forma sokmanın origami süreçleriyle ilişkilenen kanepe ve koltuk, bitmişlik ile bitmemişliğin füzyona uğratıldığı bir konseptin yansımaları.
Seri, bunların dışında makaslı duvar saatini, gözlük ile masayı füzyonladığımız, serbestçe şekil değiştirebilen sehpaları, küçük şeyleri saklamaya oldukça elverişli kuş şeklinde bir figürü, dekoratif ve normal mumlar için iki tarafı da kullanılabilir olan mumluğu içeriyor. Farklı şeylerin birbiriyle nasıl da kolaylıkla füzyona girebileceğini göstermek istediğimiz bu tasarımda raflarla sırtları arasında çok küçük bir farklılık yaratarak iki değişik tipte rafın birbirinin yanında çok kolaylıkla var olabilmesini ve hatta bu sayede gelişigüzel dokular oluşturmasını istedik.
Depolama kutuları, battaniye ve minderler geleneksel Japon nakışını hatırlatan Japon tarzı bir desenle bitirildi. Birbirine karşıt renk şemalarını tersine çevirerek ve desen boyutlarında çeşitlilik göstererek farklı ölçülerde ve çelişkili renklerin birleşmesini amaçladık. Genel olarak, çeşitli unsurların birleştirilmesini tecrübeleyerek, Japon tasarımı ve Danimarka imalatını birleştiren bir koleksiyon yarattık.
İlgili İçerikler:
-
Furnishings & Design İstanbul: Tasarım ve Üretim Arasındaki Köprü
19-21 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek olan Furnishings & Design İstanbul, mobilya, tasarım ve endüstriyel üretim dünyasını bir araya getiriyor. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) desteğiyle MOS Fuarcılık A.Ş. tarafından düzenlenen bu etkinlik, iç mekân tasarımına dair yenilikçi ve özgün ürünlerin sergilendiği, verimli ve yaratıcı ilişkilerin kurulabileceği bir platform sunmayı hedefliyor. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, Furnishings & Design İstanbul'un kapsamı, hedefleri ve sektöre getireceği yenilikler hakkındaki sorularımızı yanıtladı. Fuar alanının tasarımını üstlenen ABRA Design Studio'nun Kurucu Ortağı Cem Cemal Çobanoğlu ise tasarım sürecini ve etkinliğe özgü mekânsal konseptlerin arkasındaki yaklaşımları anlattı.
-
Aulatopía
-
Simbiyotik Kent Mobilyaları
-
Vitrosens Biyoteknoloji Merkezi
-
Rawsters Coffee & Supply Co.
-
Hexa ve Pick
-
Müphem Çizgiler
-
Ares