Özgürleştirici Oyunlar
Zorlu Oyun Alanı, Zorlu Center'ın hemen yanında keşfe açık ve maceralı bir oyun arazisi. Vadileri, dağları ve dev kaydırakları ile farklı yaş grubundan çocukları oyuna teşvik ediyor.
2012 yılının sonuna doğru WATG peyzaj mimarlığı ofisinin Londra'daki şubesinden İstanbul'daki en büyük oyun alanının tasarımını birlikte gerçekleştirme teklifi aldık. 1600 metrekarelik araziye yerleşecek oyun alanının, arazinin topoğrafik özelliklerine dayanarak üretilmiş, birbirine yakın iki alanı tarif eden mevcut bir tasarım konsepti vardı. Konseptte en belirgin isteklerden biri, araştırma ve keşif hissinin, yeni ve farklı oyun öğelerinin tasarlanması ile alana eklenmesiydi.
TASARIM BAŞLANGICI
Öncelikle istediğimiz şey, çocukların şekiller, renkler ve oyun deneyimi ile tetiklenebilen hayal dünyalarına tamamen dalmalarıydı. Konseptten genel plana, oyun öğelerinden peyzaj tasarımına kadar her şeyi düşünerek bu fikir üzerine çalıştık. Çeşitli zonları içeren oyun alanı, kademeli yapısından ötürü görüntüsünü değiştirebiliyor. Alçakta bulunan giriş zonu, aydınlık ve renk doluyken kademe kademe macera dolu, yüksek ve doğal gözüken bir oyun çevresine doğru evriliyor. Bu kademeli değişim içinde oyun alanı, kendi karakterleri olan özgün dünyalara ayrılıyor. Aileler, oyun alanını çevreleyen terasta oturabiliyor, böylece çocuklar oyun alanında kendi başlarına ve daha özgür olabiliyor.
ALÇAK OYUN ADASI
Giriş zonundaki yumuşak kavisli tepeler tırmanmak, aşağı kaymak ve keşfetmek için tasarlandı. Bu tepelerdeki değişken oyun şekilleri, daha küçük yaştaki çocuklar için olan trambolin, tırmanma ağı, hamak ve kaydırak gibi çeşitli oyun öğelerini barındırıyor. Tepelerin dalgalı formu, hemen yanındaki su oyun alanının şeklini yansıtıyor. Ahşap kutuplarda ise aydınlatmalar bulunuyor. Derin Vadiler, Bir Köprü ve Dev Kaydırak Oyun alanının kalbinde tepeler vadilere dönüşmüş oluyor. İşte tam burada gizli bir dünyanın keşfedileceğini düşündük. Bir köprü, dev bir ağ sistemi ile dev kaydırak, çocukların aynı anda kullanabileceği öğeler. Tırmanma ağını ve dev kaydırağı, canlı renkleri ve çok uzaktan bile fark edilebilir olmasıyla çocukları heyecanlandırması ve keşfetmeye çağırması üzerine tasarladık.
DAĞLIK
Derin vadilerin olduğu zonu çepeçevre saran dağ silsilesi hayal ettik. Bu sebeple birkaç sıra duvar, tırmanma, koşma, saklanma, kayma, ve sürünme gibi çocukların çok hoşlandığı pek çok oyun seçeneği sunuyor. Duvarları birlikte düşündüğümüzde dev bir kanal gibi davranan ve bakış açısına göre şekil değiştiren bir yapı tasarladık. Tünellerin labirentimsi sistemler, kayan duvarlar, kuş yuvaları, bakış noktaları ve dar sokaklar sayesinde bahsettiğimiz macera dolu alanı kurgulamaya çalıştık. Çocuklar dağın içine girdikten sonra en yüksek noktaya ulaşmak için birçok yol olduğunu keşfediyor. Vadideki dev kaydırak tepeye kıvrılarak ulaşıyor, böylece oyun alanının her iki yakası birleşiyor.
İKİ KULE
Oyun alanının tamamını izleten iki kule, boyut ve zorluk derecesi açısından birbirinden farklı. Çocuklar şeffaf olan ve olmayan farklı rotalar ile yukarı tırmanan çeşitli yolları tercih edebiliyor. Üç katlı kule, oyun alanının en yüksek noktasından yükseliyor ve yalnızca dağa tırmanarak ulaşılabilen uzun bir kaydırağa bağlanıyor. Kaydırağın bir kısmı tepenin içine girerek çocuklar için heyecan verici bir deneyim mekanı sunuyor. Bu şekilde çocukların, oyun alanının ve eğlencenin doğrudan kalbine girmesini istedik. Dağlık peyzajdaki gizli gözetleme noktaları olarak kullanılan kuş yuvalarına çocuklar tırmanabiliyor ve buradan kulelere ulaşabiliyor. Dört katlı olan kule ise şeffaf bir yapıda ve iç mekanında tırmanma, gizlenme, dinlenme gibi eylemler için uygun ortamı barındırıyor.