Potansiyel Boşluk

Eski bir endüstriyel yapıya yerleşen paylaşımlı ofis projesi, çeperlere yerleştirilen işlevsel eklentiler ile bütüncül mekanın farklı kullanım senaryolarına olanak sağlıyor.

Barselona’da, daha önce endüstriyel bir merkez olan Poblenou’da gerçekleştirilen proje, eski bir depo yapısını paylaşımlı bir ofise dönüştürüyor. 2000’de onaylanan [email protected] adlı yenileme planı kapsamında bölgenin akademiye ve profesyonellere kucak açan, yaratıcı disiplinler ile teknoloji sektörü için yeni bir merkez ve kentin yeniden dinamik bir parçası haline gelmesi amaçlanıyor. Projeyi tasarlayan Appareil stüdyosunun kendi kalıcı ofisi olarak da yerleştiği mekan, mimarlık ve ilgili alanlarda çalışmalar yapan kişiler için dönemsel ya da etkinlik bazlı kiralanabilir bir kurgu sunuyor.

fotoğraflar: josé hevia

Bağımsız çalışan profesyonelleri bir araya getirmek üzere açık bir plan üzerinden şekillenen proje, kişilerin çalışmalarını daha şeffaf bir ortamda geliştirmesini, böylece potansiyel fikir alışverişlerinin ve iş birliklerinin önünün açılmasını öngörüyor. Bütüncül mekanda ayrı olarak konumlandırılan geniş masalara rağmen mekandaki boşluk hissi bilinçli bir şekilde korunmuş. Bunu başarmak adına ise diğer bütün mobilyalar karşılıklı iki duvara kurulan çok işlevli modüller halinde kurgulanmış. Böylece etkinlikler sırasında istenen düzenlemelerin yapılabileceği serbest bir mekan yaratılmış. Dikdörtgen bir plana sahip alanın günlük düzeni ise yine kişiye ve proje göre değişebilecek hareket senaryoları için düzenlenebilir bir halde. Mutfak ve tuvalet iç çepere yerleşirken, ön cephede bir kış bahçesi bulunuyor. Kendisi için disiplinler arası etkileşimlerin canlandırdığı bir yaşam öngören mekan, tasarım ve inşa süreçlerinde de bu birliktelikler üzerinden şekillenmiş.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL