Programlanabilir Malzeme

Harvard bilim insanlarının ürettiği 3 boyutlu malzeme şeklini, büyüklüğünü, hacmini ve esnekliğini kolaylıkla değiştirebiliyor ve tasarımlarda kullanılmak üzere yeni fırsatlar sunuyor.

Harvard John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu (SEAS) bünyesinde gerçekleştirilen bir araştırma projesinde şeklini, hacmini ve büyüklüğünü değiştirebilen çok yönlü bir malzeme üretildi. Katia Bertoldi, James Weaver ve Chuck Hoberman tarafından sürdürülen projede üretilen 3 boyutlu malzeme katlanabiliyor ve isteğe göre formu ayarlanabiliyor. Yatay bir düzlem oluşturduğunda kırılmadan bir filin yaratacağı basınca dayanabilen malzeme kolaylıkla tekrar geri açılarak başka bir işlevin parçası olabiliyor.

görsel: seas

“Snapology” denilen bir origami tekniğinden esinlenen strüktür 24 yüz ile 36 kenara sahip ve kalıptan çıkarılan küplerden oluşuyor. Hem teorik hem de uygulamalı bir şekilde ekip tarafından sergilenen malzemede belli kenarlar menteşe gibi çalışıyor ve strüktürün şeklinin değişmesini sağlıyor. Malzemeye eklenen hava basınçlı aktüatörler programlanabiliyor ve ek bir girdiye gerek kalmadan hareketi sağlıyor. Bir sonraki aşamada üretilen 64 hücrenin birleşiminden oluşan küp de büyüyüp küçülebiliyor, şeklini ve yöenlimini değiştirebiliyor ve tamamen bir düzleme dönüşebiliyor. Ayrıca malzemenin esneklik derecesi de değiştirilebiliyor, böylece kullanılacağı tasarıma göre çok sert ya da daha yumuşak bir ürün elde etmek mümkün. Kullanım alanları çok geniş olabilecek malzeme, mimarlık ve tasarım projelerinde de farklı kullanımlara hizmet edebilir. Geçici barınaklar, değişken cepheler ve hareketli çatılar akla gelebileceklerden yalnızca birkaç tanesi.

Etiketler: