Sahne Algısını Ters Yüz Etmek
Klaus Frahm'ın fotoğraf serisi “Looking from Behind” tiyatro sahnelerinin algısını tersine çevirerek sahne, izleyici ve imge hiyerarşisini sorguluyor.
Alman fotoğraf sanatçısı Klaus Frahm, sosyal antropoloji ve gazetecilik eğitiminin ardından sosyal konuların ötesindekileri ve mimarlığı odağına alan çalışmalar yapmaya başlamış. Devam eden “Looking from Behind” serisinde tiyatro sahnelerinin geleneksel algısını tersine çeviriyor; sahnenin içini keşfe çıkıyor ve sahne, izleyici ve imge hiyerarşisini sorguluyor.
Andrea Palladio'nun bir çatıyla örtülmüş ilk tiyatro yapısı olan Teatro Olimpica'sının sahneye çıkmasıyla görmeye başladığımız modern tiyatro yapıları, Almanya'da halen varlığını koruyan 90 adet opera binasının da dahil olduğu örneklerini vermeye uzun süre devam etti. "Arkadan Bakmak" ise bu yapılara daha önce bakılmamış bir yerden bakıyor ve bu bakış, asıl mekanı sadece bakılan bir pencere olmaktan çıkarıyor. Frahm serisinde, tiyatro sahnesinin imgesiyle oynuyor. Gelenekselleşmiş, "seyircinin gözünden sahne" imgesini tersine çevirip oyuncuların gözünden, "dördüncü duvar"dan bakıyor. Mekanın temel işlevinin odağa alındığı fotoğraflar, seyirciyi arka plana koyuyor ve gerçek mekanı keşfetme imkanı sunarken bir soruyu da akıllara getiriyor; "Gerçek sahne nerede?"
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Hem Göz Hem Kucak
-
Sahne Ömrünü Tasarlamak
-
Teatral İskelet
-
Analog Troya Müzesi Fotoğrafları Üzerine
-
Yeni bir Bienalin Eşiğinde: “Aura ve Sergilenebilirlik”*
Bienaller mevsimine girdiğimiz bu aylarda, sanat deneyimine ve bununla ilgili olarak bienallerin tarihine farklı bir açıdan bakmak mümkün mü? Damla Göre, bu soruyu, Walter Benjamin ve sanat eserinin giderek değişen alımlanışı aracılığıyla ele aldı.
-
Şehir Hepimizin 112. Bölüm: Cumhuriyet’ten Günümüze Sanat ve Edebiyat Muhitleri
-
Mekanı Dönüştüren Dans
22. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, yenileme çalışmalarının hemen öncesinde Abud Efendi Konağı'nda 45'lik adlı performasını sergileyen Tuğçe Tuna, kendi bedeni üzerinden mekanla bütünleşme ve onu dönüştürme pratiğini anlattı.
-
Şehir Hepimizin 88. Bölüm: Erken Cumhuriyet Döneminde Sanat Ortamı