Salvador Yokuşu

Brezilya'da gerçekleştirilen proje, yoğun olarak kullanılan bir yaya aksındaki yolun sahip olduğu eğimi, alandaki geçiş ve duraklama ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden ele alıyor.

Salvador şehrinde yer alan kentsel alan, önemli iki kültürel yapının bulunduğu bölgeyi kapsayan geliştirme projesinin bir uzantısı olarak gerçekleştirilmiş. Barroquinha mahallesindeki Glauber Rocha Tiyatrosu ve Gregorio de Mattos Vakfı arasındaki bağlantı yolunu oluşturan yokuşun tasarımında, farklı seviyelerde kalan yapı girişleri önemli bir kriter olarak yer alırken, bu alanın bir sokak pazarına ev sahipliği yapması dikkat edilen bir diğer nokta olmuş. Alışveriş yapanların yanı sıra, yolun otobüs terminaline giden rota üzerinde olması da buradaki trafiği arttıran nedenlerden biriymiş.

fotoğraflar: ilana bessler
önce / fotoğraf: metro arquitetos
önce / fotoğraf: metro arquitetos
önce / görsel: funcação gregório de matos
vaziyet planı
plan
kesit
detay

Alan araç trafiğine kapatılmış ve topoğrafya etkisinin baskın olduğu tasarım ile, bahsedilen bütün kullanımlara izin verecek şekilde, farklı hızlarda yürümenin ve geçici duraklamanın mümkün olduğu basamaklı bir tasarım oluşturulmuş. Yer döşemesi olarak ise Salvador'un tarihi dokularında bulunan Portekiz karosu ve granit gibi taşlar tercih edilmiş. Malzemedeki geleneksel seçimlerin aksine, uygulamada kullanılan yeni teknlojiler tasarımda dairesel formlara ve standart olmayan bitirmelere izin vermiş. Üst kotta yer alan sinemanın önündeki meydana da eklemlenen 2.500 metrekarelik alana yerleştirilen masalar, banklar ve aydınlatmalarla ortaya çıkan peyzaj burayı şehrin dokusunda önemli bir yer haline getiriyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: