Sayısal Mekan
Matthew Shaw ve William Trossell, terk edilmiş bir binayı üç boyutlu tarama tekniğini kullanarak sayısal olarak yeniden kurguladı. Binanın terk edilmiş halinden bugün, bir sergi mekanına dönüşmesine kadarki değişimini konu alan üç boyutlu model, akıllı telefon uygulaması olarak da piyasaya sürüldü. Proje, izleyicinin sürece başından sonuna kadar tanık olmasını ve sergiyi farklı bir konumda olsa dahi gezebilmesini amaçlıyor.
ScanLAB projesi, Bartlett Mimarlık Okulu mezunları Matthew Shaw ve William Trossell’in üç boyutlu tarama tekniğini kullanmalarıyla geliştirilmiş. 2013 yılında Hampstead Yolu üzerinde terk edilmiş bir binada çalışmaya başlayan ekip, yapıyı bir sergi mekanına dönüştürmüş ve bu dönüşümü de devamlı olarak üç boyutlu tarayıcı ile dijital platforma aktarmış. Milyonlarca noktasal veriyi yakalayarak birleştirme ve sanal bir modele dönüştürme adımlarından oluşan süreç sonucunda proje, akıllı telefon uygulaması olarak piyasaya sunulmuş. Bartlett Mimarlık Okulu öğrencilerinin dönem sonu sergisinin gerçekleştiği bina, uygulama üzerinden de gezilebiliyor. Binanın dönüşüm sürecini anlatan üç dakikalık bir belgesel filmi de bulunuyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Makine Hatıraları: Uzay
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi VEKAM desteğiyle gerçekleşen “Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933” araştırma sergisinin küratörleri ve aynı adlı kitabın editörleri Ali Cengizkan ve N. Müge Cengizkan’ın üç gün boyunca konuşarak ve yazarak gerçekleştirdikleri söyleşi, erken Cumhuriyet dönemi Ankarası üzerine özgün bulgular ve yeni tartışma alanları sunan çalışmayı aydınlatmayı hedeflemekte.
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
-
Mekanın Farklı Açıları
-
Galerideki Fil
Melis Uğurlu, müze ve galerilerin dönüştüğü beyaz küpün neden olduğu yorgunluğu, kapsayıcı ve katılımcı bir yaklaşımla geride bıraktıran Elephant West deneyimini yazdı.
-
Yaşayan Geçmiş
-
Birimlerden Mekana
-
Kent Hafızası Bağlamında Vıkvıklanmalar Sergisi Üzerine
Kamusal alanlardaki dönüşümlerin failleri karşımıza genellikle siyasal şebekelerle olan bağları, sermaye ve güç ilişkileriyle çıkarlar. Yaptıklarını tartışmaya açmaya çabalamazlar.