Şeffaf Bütünlük

Doğal ışığın ilerlemesi için şeffaf duvarların tasarlandığı laboratuvarda çizgisel ışık kullanımıyla mekanların işlevsel farklılıkları vurgulanmış.

Doğal ışığın olabildiğince arka mekanlara taşınması için tasarımın ana çıkış noktasını mekanlar arası şeffaflık özelliği oluşturdu. Bina sadece ön cepheden doğal ışık aldığı için doğal ışığın iç kısımlara ilerleyebilmesi önemliydi; ancak bu şeffaflık kurulurken hasta özelini koruyacak şekilde tasarladık. Tüm ara birimleri cam bölme duvarlarla bölerek şeffaf bir bütün oluşturup mekanın derinliğini vurgulamak istedik. Mekanın kat yüksekliğinden faydalanarak göz hizasının altında kumlu cam, üstünde şeffaf cam tercih ettik. İşveren, laboratuvar kimliğinin ötesinde ferah ve kişiyi rahat hissettiren bir mekan ile özellikle çocuklar için özel bir alan talep ediyordu. Biruni laboratuvarlarının otuz bir yıllık geçmişini ve artan şube sayısını düşünerek giderek büyüyen ve köklenen bir “hayat ağacı” fikrini tasarımın konsepti olarak belirledik. Girişte tüm firmanın yüzü olarak büyük bir hol ve karşılama bankosunun arkasında duvardan tavana dönen “hayat ağacı” figürünü sembolize ettik. Böylece Ataşehir şubesi de bütünün bir parçası olarak bu hayat ağacında yerini aldı.

fotoğraflar: serdar acar

400 metrekarelik laboratuvarda 40 metrekarelik gerektiğinde büyüyebilme imkanı olan merkezi tıbbi laboratuvar tasarladık. İki adet örnek alma, bir adet uzman odası, bir adet engelli tuvaleti ve iki kadın-erkek tuvaleti, çocuk oyun odası, giriş holü ve bekleme alanı, kafe, personel odası, mutfak ve teknik alanlar laboratuvarın diğer birimleri.

Özellikle laboratuvar ortamına uygun, kir tutmayan ürünler seçtik. Ürün gövdelerinde mdflam-laminat tercih ettik. Yerine göre gözeneksiz homojen yüzey malzemesi olarak akrilik tezgahlar ve laminat tezgahlar seçtik. Tüm kapılar alüminyum kasalı, lamimat kanatlı, engelli geçişine uygun olarak yapıldı.

Mekanları tanımlamak ve görsel zenginlik oluşturmak için koridor boyunca yerden tavana kadar farklı renkte çizgisel aydınlatmalar kullandık. Aydınlatma prensibinde mekanların kullanımına göre aydınlatma değerleri hesaplandı ve LED spotlar kullanıldı. “Hayat Ağacı” figüründe de çizgisel LED mevcut.

Laboratuvar, Ataşehir’de yeni bir ofis merkezinin zemin katında yer aldığı için ofis merkezinin mekanik alt yapısına bağlandı. Ofis merkezi mekanların ısıtma-soğutma ihtiyaçlarını karşılamak için dört borulu fancoil tesisatı, taze hava ve egzost ihtiyacı içinde %100 taze hava santralinden havalandırma alt yapısı arka servis koridorunundan alındı. Her mekanın bağımsız ısıtılıp soğutulabilmesi için odalarda dört borulu kaset tipi girişte de gizli tavan tipi fancoil kullandık. Odalarda temiz hava egzost galvaniz kanallar vasıtasıyla dağıtıldı.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL

İlgili İçerikler: