Şehirdeki Enerjiyi Arayan Seyyar Yapılar

Tayvan'ın başkentinde tasarlanan seyyar yapılar, içindeki enerjiyi kullanamayan boş kamusal alanları hareketlendirmeyi amaçlarken, aynı zamanda sanat yapmak için alternatif mekanları araştırıyor.

Taipei'nin güneyinde, birçok hükümet birimin burada konumlanmasından kaynaklanan sebeplerden dolayı zamanla hiyerarşik bir düzen oluşmuş ve kamusal alanların devamlılığı sağlanamaz olmuş. Bölgede oluşan mimari yapı; disiplinlerarası, çoğulcu, kültürel etkileşime açık ve yenilikçi özellikler taşıyan günümüz sosyal ilişki türlerine mekan tanımayan bir hale gelmiş. ArchiBlur Lab tarafından tasarlanan 2016 Urban Floating Islands projesi ise Taipei'ye; yer değiştiren, büyüyen ve kamusal boşluklarda bir araya gelen 3 tane mimari eleman yerleştiriyor. Mimarinin etrafıyla kurduğu etkileşimi kullanan yapılar, şehirde belirlenen kamusal boşluklarda beliriyorlar ve oraları dönüştürüyorlar. Kentsel bir mekanda yaşarken kaybedilen fiziksel duyuları yeniden harekete geçirmeyi amaçlıyorlar. Pencere, çatı ve duvar gibi mimari elemanlara yeni anlamlar yükleyerek toplumdaki sanatsal aktiviteleri bir araya getiriyorlar. Aile Hikaye Evi, Sanat Sergisi Salonu ve Fotoğraflı Zaman Makinası gibi kimliklerle şehirdeki enerjinin toplandığı “bağlaçlar” haline gelmeyi amaçlıyorlar.

ArchiBlur Lab, architecture, kentsel açık alan, archiblur lab, taipei, tayvan, urban floating islands
fotoğraflar: archiblur lab

Tasarım ekibi pavyonlarda; ana gövde, şehir ve peyzaj tanımlarına göre yer değiştirebilen ve dönüşebilen bir ölçek yaratmayı planlamış. Bu bağlaç yapılar, şehir ve anıları arasında bir bağ kurmaya değil; zaman ve maddiyatın gerilimi ile gücünün tartışıldığı bir kentsel peyzaj inşa etmeye çalışıyorlar. Çevrelerindeki çağdaş kentsel mekanlarda, derinlere gömülmüş olan enerjiyi araştırıyor ve sanat yapmak için alternatif alanların olasılığını sorguluyorlar.

Etiketler: