Seyre Dalmak

Danimarka’da bulunan Tipperne Kuş Koruma Alanı’nda gerçekleştirilen proje, ekolojik önemi yüksek bu doğal alana insanı seyirci olarak dahil etme planını, çevreye olan etkisini en düşük seviyede tutmaya odaklanarak gerçekleştiriyor.

Tipperne Kuş Koruma Alanı, Danimarka’nın Ringkøbing Fiyordu’nda, yarımadanın en uç noktasında yer alıyor. Eşsiz doğası ile göçmen kuşlarının önemli duraklarından biri olan bu alana insan erişimi daha önce son derece kısıtlıyken, yapılan yeni eklentiler bölgenin ziyarete açılmasına ön ayak oluyor. Doğal peyzaja olabildiğince basit eklentiler olarak yürüyüş rotaları boyunca yerleştirilen birimler kuş gözlem evi, gözlem kulesi, atölye, araştırma istasyonundan oluşuyor.

Bölgedeki sulak alanlar ve nemli hava gibi koşullar göz önüne alınarak tasarlanan gözlem kulesinde, silindirik demir çubuklar üreten yerel bir üreticinin kullandığı teknikle çözüm üretilmiş. Doğayı yükseltilmiş bir çerçeve içine alan bakış noktasında dış mekanla kurulan ilişkinin açıklık derecesi hareketli kanatlar sayesinde isteğe göre ayarlanabiliyor. Yapının strüktürü yukarı çıkıldıkça genişleyerek zemindeki ayak izini en aza indirmeyi ve bu arada en üst katta daha geniş bir kullanım alanı yaratmayı amaçlıyor. Galvanize demirden üretilen yatay elemanlalar onu taşıyan yine galvanize, silindirik demir parçalarına eklemleniyor. Yapıdaki merdiven, korkuluk, parmaklıklar gibi bütün tekil elemanlar strüktürel bütünün bir parçası olarak çalışıyor.

Gözlem kulesi
Plan ve kat görünüşü
Kule detayları
Doğaya bakış açıları

Üçgensel metal bir strüktüre sahip kuş evi, yürüyüş yolu üzerinde bir duraklama noktası tanımlıyor. Yükseltilmiş platform ve basamaklar sayesinde ziyaretçiler vahşi doğaya daha dar bir pencereden ama daha yakından bakma olanı buluyor. Korten çelik kullanılarak inşa edilen yapıda birleşim elamanları aynı zamanda yapıyı ayakta tutan ve zemine bağlayan elemanlar olarak çalışıyor.

Atölye, av kulübelerinden esinlenilerek yerel konut örneklerinden referans alarak tasarlanmış. Basit ahşap bir strüktüre sahip olan yapı içerden alüminyum parçalar yardımıyla sabitlenmiş. Dış yüzeylerin boyasının ise işlenmemiş alüminyumla kontrak oluşturmak adına seçilmiş.

Kuş gözlem evi
Planlar
Görünüş ve detaylar
Atölye
Görünüş ve kesitler

Halihazırda var olan Tipper evi, ziyaretçi merkezi ve araştırma istasyonu olarak restore edilerek yeniden işlevlenidirilmiş. Zemin katta çok amaçlı oda, yemek alanı, mutfak ve sergiler yer alırken birinci katta kütüphaneyle birlikte bir çalışma alanı ve duvar nişlerine yerleştirilen uyuma yerleri bulunuyor. Yapının özgün karakterini korumak adına restorasyon son derece hafif müdahaleler ile gerçekleştirilmiş. En görünür olan müdahale ise yapının girişine eklenen rampa.

Araştırma merkezi
Zemin kat planı
1. kat planı
Kesit
Proje yeri
Vaziyet planı

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL