Şili Pavyonu: Sınırsız Tahayyüller
Şili Pavyonu, bir hikaye anlatıcısı rolünde. Oldukça düşük bir bütçeyle, geri dönüştürülmüş atıklar ve kolaylıkla ulaşılabilir yerel malzemeleri kullanarak mimari üretimin Şili’nin kırsal peyzajına, folklorik ve dışarıdan değil, içeriden ve dürüstçe eklenmesinin yollarını arıyor. Tasarım sürecinden inşaat sonuna dek projelerin söz sahibi ve sorumlusu olan mimarlık öğrencileri, tarım ve ormancılığın yaygın olduğu kırsala pavyon, durma noktaları, mirador, öğlen yemeği kulübeleri ya da oldukça basit bir şekilde çözülmüş, kalıcı ya da geçici gölgelikler ve karşılaşma alanları üretmiş. Seçilen 15 projenin sorumlusu öğrencilerin ve yeni mimarların ortak bir diğer yanı da, akademik eğitimleri bitince dönüp mimarlık yapacakları bölgelerde bu projeleri üretmeleri. Şili, hikayesini bunun üzerine kuruyor. Şehre değil kırsala bakıyor ve mimarlık eğitimini de işin içine dahil ediyor. Mimarlık eğitimi, yapılı çevreye katkıda bulunmak ve yaşanan yerin ihtiyaçlarına karşılık vermek için biçilmiş kaftan. Belki birinci sınıf atölyesiyle başlansa bu kaygı oluşturulmaya, mesleğini öğrenmek için sistemin içine girmek zorunda olmadığını düşünür öğrenci-mimar. Tahayyül, çıkar ilişkileriyle tıkanmadan, var olandan çoğaltılarak sınırsızlaşır.
Projelerin pavyondaki sergileme biçimleri de dolaylı anılarla dolu. Hepsi aynı malzemeden incelikle üretilmiş maketler tüm zarafetleriyle, 2010 yılındaki Şili Depremi’nde yıkılan evlerden geriye kalan metal çatı kaplama malzemesinden yapılmış yüzeyler üzerinde duruyor. Bu soyutlanmış peyzaj yerleştirmesi, basit bir dille kuvvetli niyetleri anlatmayı olanaklı kılıyor.
Yerel malzemeler ve yapım teknikleri, tarım endüstrisinin artakalan ürünlerini tasarım ve inşa sürecine eklemlemek, mimarlık eğitimi ve öğrenci üretimleri… Şili ve yeni mimarları, ortak bir dil kurmanın işaretlerini taşıyarak cephesi bol bienale kırsalıyla ekleniyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Bir Düşey Atölyeden Notlar
Stüdyodan Notlar'da bu ay Özgür Bingöl, düşey atölye deneyimlerinden yola çıkarak tasarım sürecinin aşamalarını masaya yatırıyor.
-
Eskiz ve Birimi Çizgiye Dair Kavramsallaştırma Denemesi Notları
Stüdyodan Notlar'ın bu ayki konuğu Burak Altınışık, niteliksel ve niceliksel özellikleri üzerinden eskizin nasıl bir düşünme aracı olabileceğini araştırıyor.
-
Stüdyo Eğitiminde Reddimiras Mümkün mü?
Stüdyodan Notlar'da bu ay Haluk Zelef modern mimarlık mirasının ve yerel uygulamalarını yerinde görüp deneyimlemenin tasarım stüdyosuna katabileceklerini kaleme aldı.
-
Makilerin Eteğinde
-
Bir Mimari Tasarım Stüdyosu Ekolü: İTÜ
Stüdyodan Notlar'da bu ay Ayşe Şentürer İTÜ mimari tasarım stüdyosu ekolünü tasarım ekseni, stüdyo çeşitliliği ve seçim özgürlüğü üzerinden değerlendiriyor.
-
Kente Açık İdman
-
Mimarlık Eğitimi Müfredatlarının Akreditasyonlar Işığında Yönetilmesi
Stüdyodan Notlar'da bu ay Sedef Doğaner ve Şebnem Önal Hoşkara ABD Ulusal Mimarlık Akreditasyon Kurulu NAAB'nin yakın zamanda geçirdiği değişime ve mesleğin dönüşümüne paralel olarak mimarlık eğitiminin nasıl evrilebileceğini kaleme aldılar.
-
Mimarlık Eğitimini Mimarlık Eğitimi Yapan Bağzı Şeyler*
Stüdyodan Notlar'ın yeni yazısında Sevgi Türkkan, uzaktan eğitimle birlikte yeniden üretilen mimarlık eğitimi yaklaşımlarını ortaya seriyor.