Sokağı Geri Almak
Orizzontale tasarımı yerleştirme, yere özgü bilgi ve malzemelerin kullanıldığı bir tasarımla, kent içinde henüz arabalar ve park yerleri tarafından işgal edilmemiş bir mekanı korumayı ve aktive etmeyi amaçlıyor.
Avrupa kıtasının 1450 kilometre açığında, Azores takım adalarında gerçekleştirilen Walk&Talk 2016 festivali kapsamında tasarlanan Casa Quarteria, sokağı fiziksel anlamda geri alarak insanların bir araya gelebildiği aktif bir kamusal alan tanımlayı amaçlıyor. Rua Pedro Homem adlı büyük pavyon etkinlik mekanı olarak sokakta yerini alırken, Rua d’ Acoa adlı daha küçük ölçekli strüktür ise sokağın daha dar bir bölümünde küçük terasıyla birlikte bir karşılama unsuruna dönüşüyor. Proje, adadaki yerel mimarinin samimiyetinden esinlenen bir kamu bahçesi yaratıyor.
Yere özel üretilen projede, yine yerel dokuyla olan bağlantıları kullanmak için malzeme olarak adada bulunan bir sedir türü kullanılmış. Projenin dayandığı diğer bir fikir olan esneklik ise ahşap strüktürün sahip olduğu modüler birimler sayesinde, belirlenen programlar dahilinde mekanın farklılaştırılabilmesini sağlıyor. Hafif modüller, taşınması ve yeniden organize edilmesi kolay bir sistem meydana getiriyor. Proje, mahallede yaşayanların da yardımıyla beş günde inşa edilmiş.
Ana ada olan Sao Miguel’in başkentinde, O Quarteirão mahallesinde hayata geçen projeye dahil olan görsel tasarımcı Francesco Zorzi (No-Rocket) ise karolar ve aynalar kullandığı tasarımları ile bölgede var olan bulanık sınırları görselleştirmeyi ve buradaki insanların, mahallenin sahip olduğu gizli anlamları yansıtmasını amaçlamış.
Dünyanın küçük bir köşesinde gerçekleştirilen tasarım; basit bir fikrin sosyal, kültürel, görsel ve mekansal anlamda yaratabileceği etkilerin bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. 2011 yılında kurulan Walk&Talk, güncel ve disiplinlerarası sanatsal yaratımlar için adaları bir deney ortamına dönüştürmeyi; coğrafya, kültür ve yerel insanlarla sürekli bir diyalog halinde olan işler üretmeyi, paylaşımlara ve birlikte üretimlere elverişli mekanlar yaratmayı amaçlıyor.
İlgili İçerikler:
-
Boyacı Dükkanı
-
AnkaraAks Almanya Augsburg'daki Tiyatro Meydanı'nı Dönüştürecek
-
Kamusal Alan Bir Mekân Değildir!
Günümüzde çok sık karşılaştığımız "algı yönetimi" olarak ifade edilen manipülatif eylemin, nasıl etkili olabildiğini, nasıl etkili kullanabildiğini anlamak için araçlarını iyi tanımlayabilmemiz önemli. Bu eylemin karşılıklı bir etkileşim olduğu ve eyleyenin değil eylenenin de bu durumdan sorumlu olacağı bir gerçek. Ama bu yazının derdi ne eyleyen ne de eylenen ile ilgili…
-
Kamusallık ile Mekân Oluşturma Ustalığı
"Mimarlık sanat mı yoksa mühendislik midir?" sorusu sık sık tartışma yaratan bir konudur. En kestirmeden mimarlığın her iki alanda da etkili bir meslek olduğu çıkarımı tartışmayı dengeleyen bir sonuç olarak hâkim görüş kazanır. Ancak...
-
Kızıl Çatı Altında Çokluk
-
Pandemide, Pandemiye Rağmen Bir Arada Olmak: Mekanda Ama Nasıl?
Kentin Muhalif Yüzü'nde bu ay Elif Sidar Ökdemir, pandemi ile birlikte gelen yeni mekansal koşulları kamusallık, politik eylem, dayanışma ağları ve dijital alan gibi çeşitli perspektiflerden okuyor.
-
Kara Köprüsü
-
Kamusal Mekanı Canlandıran Enerji