Sürekli Gelişen Endüstriyel Oyun Alanı
Eski bir ayakkabı fabrikasını da içine alan St. Louis Şehir Müzesi, endüstriyel atıklarla tasarlanmış bir oyun parkı olarak tanımlanabilir. Heykeltraş Bob Cassilly’nin 1997 yılında tasarladığı müze, sanatçının ölümünden sonra da farklı kişiler tarafından geliştirilmeye devam ediliyor.
Müze, ABD'de Missouri eyaletinin St. Louis şehrinde 23.000 metrekarelik bir alanda kurulmuş. Sürreal bir oyun parkı gibi tasarlanan Şehir Müzesi, endüstriyel ürünlerin birleşiminden oluşuyor. Cassilly ve 20 sanatçının işbirliğiyle inşa edilen müzede eski bacalar, köprüler, inşaat vinçleri, iki adet terk edilmiş uçak yer alıyor. Heykeltraş Cassilly’nin 2011 yılında ölmesiyle sanatçılar, tasarım sürecini bitirmeyerek oyun alanına sürekli yeni parçalar eklemeye devam etmiş. Tırmanma alanları, yer altı mağaraları, sirk sanatları tesislerinin yanı sıra alanda yetişkinlerin vakit geçirebileceği restoran da yer alıyor.
Sanayi alanlarının şehir merkezlerinden taşınması ve taşındıktan sonra boş kalan alanın ne gibi işlevlerle değerlendirileceği son zamanlarda oldukça konuşulan bir konu. Bu alanlar “endüstri mirası” kavramını ortaya çıkarmış durumda. Şehir Müzesi, hem içinde bulunduğu fabrika yapısı hem de endüstriyel atık malzemelerle inşa edilmiş oyun parkıyla endüstri mirası kavramına farklı bir çözüm sunuyor. Her yıl 700.000 turistin ziyaret ettiği Müze, Missouri eyaletinin en büyük turistik mekanlarından birini oluşturuyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Kamusal Oylum Önerisi: Paşalimanı Un Fabrikası
Sakarya Üniversitesi öğrencileri, mimarlık mirasına çağdaş eki konu aldıkları projelerinin ilki olan Paşalimanı Un Fabrikası'nı kaleme aldılar.
-
Yüzen Geçit
-
Modernliğin Kurucu Paradoksu ve Yeniden Yapılanan Müzeler
Herkesin bildiği gibi kamu müzeleri bürokrasiye bağlıdır. Yönetiminde görece bir süreklilik olsa da, kadrolaşma atamalarla gerçekleşir. Bağımsız bir yürütme organı, küratoryel yapıları yoktur.
-
Yaşayan Geçmiş
-
Zaman Küpü
-
“Koruma” Meselesine Dolanık İki Hikaye
“Koruma nedir?”: Bir şeye erişimlerin engellenmesi, sınırlanması ya da erişime kontrollü açık kılınması… Korunan şeye ve koruma amacına göre “koruma” biçim alır.
-
Esnekliği Denemek
-
Kırkyama Keşfi